Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

"Οι τυπογράφοι της Βενετίας"

       Πηγή     http://xarokopion.blogspot.gr/2014/09/blog-post_4.html         
 Νικόλαος Γλυκύς ο εξ Ιωαννίνων



Απόσπασμα από την Πτυχιακή Εργασία
  με θέμα "Η Ελληνική Βιβλιοπαραγωγή 
           του α΄ μισού του 18ου αιώνα"
της Αποφοίτου του Ιουνίου Πανεπιστημίου 
                      Ελισσάβετ Κώστα

   Ο Νικόλαος Μιχαήλ Γλυκύς γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1616. Εγκαταστάθηκε στη Βενετία για να ασχοληθεί με το εμπόριο. Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης του με το εμπόριο, αποφάσισε να ασχοληθεί με την τυπογραφία. Το 1670 αγόρασε το τυπογραφείο του Orsini Albrizzi, ενός Βενετού τυπογράφου που είχε τυπώσει ορισμένα ελληνικά βιβλία.


 Ο Νικόλαος Γλυκύς ασχολήθηκε με την τυπογραφία 23 χρόνια, από το 1670 ως το 1693 που πέθανε. Στο διάστημα αυτό τύπωσε 106 βιβλία, αναδεικνύοντας έτσι το τυπογραφείο που είχε αγοράσει σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της εμπορικής του επιχείρησης. Σχεδόν στο σύνολο τους, τα 106 βιβλία που τύπωσε ο Γλυκύς είναι ανατυπώσεις λειτουργικών και γενικά θρησκευτικών βιβλίων ή λαϊκών αναγνωσμάτων που είχαν εκδοθεί παλαιότερα από τους Ιταλούς τυπογράφους. 


   Μετά το θάνατο του Νικόλαου Μιχαήλ Γλυκύ, το τυπογραφείο, πέρασε μία δύσκολη περίοδο, η οποία κράτησε από το 1693 ως το 1742. Το 1694 ο Μιχαήλ Γλυκύς ανέλαβε τη διεύθυνση του τυπογραφείου, κάνοντας κάποιες αποτυχημένες συνεργασίες. Το 1702 η διεύθυνση του τυπογραφείου πέρασε στα χέρια του Μιχαήλ Δημήτριου, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση. Ο αδερφός του Δημητρίου, Νικόλαος ανέλαβε το 1721 τα ινία της επιχείρησης, συνεταιριζόμενος με δύο Έλληνες, χωρίς να καταφέρει κάτι αξιόλογο αφού ενεπλάκη ακόμη και σε δικαστική διαμάχη. Λόγω αυτής μάλιστα, διεκόπη η παραγωγή βιβλίων για οκτώ χρόνια από το 1733 μέχρι το 1741.


 Τα περισσότερα βιβλία που βγήκαν από τα πιεστήρια του τυπογραφείου των Γλυκήδων, ήταν κατά πλειοψηφία θρησκευτικά βιβλία, λαϊκά αναγνώσματα και αρκετές νέες εκδόσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου