Μια σκηνική πρόταση βασισμένη στη σύζευξη που δημιουργεί ο λόγος και η μουσική.
Με επίκεντρο την ύπαρξη, το δραματοποιημένο αυτό έργο –που χωρίζεται σε εννέα μέρη– αποσκοπεί στη συνειδητή αναζήτηση της ανθρώπινης ολοκλήρωσης.
ΠΟΙΗΣΗ: Βασίλης Ρούβαλης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Νικήτας Κίσσονας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Καλαβριανός
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Καραθάνου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Σοφιάννα Θεοφάνους
Η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία Music Is-Δίκτυο Δράσης και το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..) προωθώντας έμπρακτα την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία παρουσιάζουν επτά συνέργειες ενός - διαφορετικού κάθε φορά - συνθέτη με έναν ποιητή.
Από το Νοέμβριο 2014 μέχρι και το Μάιο 2015, μία φορά το μήνα ένας συνθέτης και ένας ποιητής θα παρουσιάζουν μια συνομιλία μεταξύ των τεχνών τους. Οι παρουσιάσεις εμπεριέχουν μια πλούσια ποικιλομορφία προσεγγίσεων, ανάλογα με τις αισθητικές κατευθύνσεις των συντελεστών και καταλαμβάνει τον χώρο από τη μελοποίηση του ποιητικού λόγου μέχρι την εγκατάσταση (installation).
_______
_______
Η πρώτη βραδιά του κύκλου Μουσική και Ποίηση, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:
«Λεύγες»
Μια σκηνική πρόταση βασισμένη στη σύζευξη που δημιουργεί ο λόγος και η μουσική.
Με επίκεντρο την ύπαρξη, το δραματοποιημένο αυτό έργο –που χωρίζεται σε εννέα μέρη– αποσκοπεί στη συνειδητή αναζήτηση της ανθρώπινης ολοκλήρωσης.
ΠΟΙΗΣΗ: Βασίλης Ρούβαλης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Νικήτας Κίσσονας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Καλαβριανός
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Καραθάνου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Σοφιάννα Θεοφάνους
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Βασίλης Ρούβαλης
Συγγραφέας, εκδότης, δημοσιογράφος, με σπουδές στη Βυζαντινή και τη Νεοελληνική Φιλολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Δημοσιογραφεί σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Απογευματινή, Αυγή), στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ-Ertopen) και την τηλεόραση, σε πλήθος πολιτιστικών περιοδικών και τοπικών εφημερίδων ως συντάκτης είτε αρχισυντάκτης. Εξέδωσε το μουσικό περιοδικό B-Side. Δημιούργησε και διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..) και τον ομότιτλο εκδοτικό οίκο.
Στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται 17 τίτλοι από τον χώρο της ποίησης, του διηγήματος, της μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, συνεργάζεται τακτικά με λογοτεχνικά έντυπα (Το Δέντρο, Ποίηση, Αντί, Διαβάζω, Δέκατα, Να Ενα Μήλο, Ιδεοδρόμιο, Πόρφυρας, Bookmarks, Μόνο, Εντευκτήριο, Απηλιώτης, Ηριδανός, Το Περιοδικόκ.ά.) δημοσιεύοντας άρθρα, κείμενα και κριτικά σημειώματα. Αποσπάσματα από το έργο του έχουν μεταφραστεί σε εκδόσεις, ανθολογίες και περιοδικά του εξωτερικού: ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, αγγλικά, εβραϊκά, τσέχικα, πολωνικά. Είναι τακτικό μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Συγγραφέων καθώς και μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Κύκλου Ποιητών.
Συνθέτης, κιθαρίστας και θεωρητικός, εργάζεται ως καθηγητής κλασσικής, ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και παραδοσιακών και μοντέρνων ανώτερων θεωρητικών.
Ως κιθαρίστας, έχει κυκλοφορήσει δύο δίσκους με το προσωπικό του project Methexis και άλλους τρεις ως μέλος των συγκροτημάτων Verbal Delirium και Yianneis. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες άλλων μουσικών και παραστάσεις όπως το musical The Russian Winter του Adam Coombs στην Αγγλία όπου ήταν ο βασικός κιθαρίστας. To 2012, σε μια συναυλία με το συγκρότημα Yianneis στον χώρο Gagarin ήταν υπεύθυνος για την ενορχήστρωση του συνόλου εγχόρδων.
Ώς συνθέτης, εκτός του προσωπικού του δίσκου, έχει γράψει μουσική για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις με παρουσιάσεις σε μεγάλους χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και σύγχρονη μουσική για συναυλίες στην Ελλάδα και Αγγλία. Έργα του έχουν παιχτεί από το κουιντέτο Αίολος, τη Maria Garcia, τους Plus Minus Ensemble, το κουαρτέτο BIOS και άλλους. Το 2012 βραβεύτηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης χορωδιακού έργου τηςΣτέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σύθεσης, αυτοσχεδιασμού, κινηματογραφικής μουσικής, ενορχήστρωσης κ.α.. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων και αυτή η συνεργασία είναι που επιζητεί στην καλλιτεχνική του ζωή. Μουσικά κυμαίνεται ανάμεσα στην έρευνα της σύγχρονης μουσικής και στην καλλιτεχνική διάσταση της rock.
Γιάννης Καλαβριανός
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής, του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος και από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.
Έχει εργαστεί ως γιατρός, ως ηθοποιός για 6 χρόνια στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ως βοηθός του Βασίλη Παπαβασιλείου και του Γιάννη Μόσχου και έχει γράψει τα κείμενα και σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:David’s Formidable Speech on Europe (Deutsches Theater Berlin, Kunstfestspiele Herrenhausen Hannover), Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας (Φεστιβάλ Αθηνών, Sarajevo Winter Festival, CSS Teatro Stabile Udine), Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες (Φεστιβάλ Αθηνών), Εγώ είμαι το Θείο βρέφος! (Θέατρο του Νέου Κόσμου), Πρακτόρισσες (Θέατρο του Ήλιου), Πάσχα, κείμενο με την Μαρία Κοσκινά (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Ποιος είναι δίπλα μου; της Πένυς Φυλακτάκη (Πειραματική Σκηνή της Τέχνης), Μήδειας Υλικό, του Heiner Müller (Χοροροές) και Άουστρας ή η αγριάδα, της Λένας Κιτσοπούλου (Εθνικό Θέατρο, Theater Tri-bühne Stuttgart, Piccolo Teatro Milan, Heidelberger Stückemarkt).
Μαρία Καραθάνου
Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης - Σχολή Καλών Τεχνών και Σύγχρονης Τεχνολογίας, καθώς και σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει υπάρξει μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. και υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στον τομέα της γλυπτικής.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με φορείς, μουσεία και οργανισμούς. Επίσης, στις πολιτιστικές Ολυμπιάδες του 2004 στην Αθήνα, και του 2008 στο Πεκίνο.
Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας σε δημόσιους και θεατρικούς χώρους. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και art director, σε περισσότερες από 80 παραγωγές στο σινεμά και το θέατρο.Έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σοφιάννα Θεοφάνους
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Aπόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν», απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα, καθώς και του τριετούς Εργαστήριου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που διηύθυνε ο Στάθης Λιβαθινός.
Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις εξής παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου: Κατά λάθος Πρόβες (σκηνοθ. Βασίλη Παπαβασιλείου), Με αφορμή το χιόνι που λιώνει: Διασκευή στις Σημειώσεις από το Υπόγειοτου Φ.Μ.Ντοστογιέβσκι (σκηνοθ. Ελένης Μποζά), Μολιέρος του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ (σκηνοθ. Στάθη Λιβαθινού),Όνειρο του Στρίντμπεργκ (σκηνοθ. Στάθη Λιβαθινού), Ταρτούφος του Μολιέρου (σκηνοθ. Λίλλυς Μελεμέ), Οι Δέκα Εντολές (σκηνοθ. Στρατή Πανούριου, Μάγιας Λυμπεροπούλου, Βίκυς Γεωργιάδου, Λέας Μαλένη, Θοδωρή Αμπαζή),Πλαστελίνη του Βασίλι Σίγκαρεφ (σκηνοθ. Κατερίνας Ευαγγελάτου), Παραμύθι χωρίς όνομα (σκην. Τάκη Τζαμαργιά),Rainbow (σκηνοθ. Έφης Θεοδώρου), Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης του Έντεν φον Χόρβατ (σκηνοθ. Γιάννη Χουβαρδά), Απολογία του Αλέξη Κέι Κάμπελ (σκην. Μαρία - Λουίζα Παπαδοπούλου-αναλόγιο )
Επίσης, έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις Misterioso 114 του Κόφι Καουλέ (σκηνοθ. Έφης Θεοδώρου – Αναλόγιο για το Φεστιβάλ Αθηνών 2007), Στάχτη στα μάτια του Ευγένιου Λαμπίς (σκηνοθ. Νίκου Χατζόπουλου - Από Μηχανής Θέατρο), Ο βασιλιάς πεθαίνει του Ευγένιου Ιονέσκο (σκηνοθ. Μάνιας Παπαδημητρίου -Θέατρο Τέχνης), Η Κόρη της καταιγίδος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη( σκην. Αλέξανδρου Ευκλείδη- Φεστιβάλ Αθηνών 2011/Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2013-2014), Unemployed (σκην. Ειρήνη Μαργαρίτη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Χαίρετε κι αντίο του Άθολ Φούγκαρντ (σκην. Αλέξης Ρίγλης, Θέατρο 104), Τα κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ (σκην. Αγγελίτα Τσούγκου, Σύγχρονο Θέατρο)
Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί στις Νύφες σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στο Dos και Alpha του Στάθη Αθανασίου, στο Διπλανό τραπέζι του Τάσου Γουδέλη και το Α-Blast του Σύλλα Τζουμέρκα. Το 2014 έγραψε τη διασκευή για τη Βασίλισσα του Χιονιού σε μορφή όπερας για παιδιά μετά από παραγγελία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου