Από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2015, η Ιστορική Πινακοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», θα φιλοξενήσει την έκθεση, «ΦΩΣ, στη σκιά μιας εποχής».
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Πινακοθήκη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, επιλεγμένα έργα μέσα από τη Συλλογή της. Πάνω από 30 δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως:Κωνσταντίνος Μαλέας, Σοφία Λασκαρίδου, Ουμβέρτος Αργυρός, Μιχάλης Οικονόμου, Βασίλειος Ιθακήσιος, Βασίλειος Γερμενής, κ.ά., θαπλαισιωθούν από σπάνιο φωτογραφικό και έντυπο υλικό, από το πολύτιμο αρχείο του Παρνασσού.
Ξεδιπλώνοντας την ιστορική αυτή διαδρομή, η έκθεση προσδοκά να φωτίσει τις πτυχές μιας περασμένης εποχής, να θυμίσει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελλάδα ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός σαν πολιτιστικός, πνευματικός αλλά και κοινωνικός φορέας. Τιμώντας το παρελθόν και παράλληλα ευθυγραμμιζόμενος με το παρόν, φιλοδοξεί να συστηθεί σε ένα νέο κοινό και να ανοίξει έναν ορίζοντα προς το μέλλον.
Μέσα από την έκθεση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία τόσο να ξεναγηθεί σε μια κοιτίδα πολιτισμού της «παλιάς Αθήνας», όσο και να συναντήσει μέσα από τα έργα τους, σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που έκθεσαν στην ιστορική Πινακοθήκη του Παρνασσού, μοναδικού χώρου φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκθέσεων κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.
Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι 150 χρόνων και γνωρίστε μια ιστορία, κληρονομιά για όλους μας.
10/11-10/12/2015,
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 11.00-20.00
Εγκαίνια: Είσοδος με πρόσκληση | Λοιπές ημέρες: είσοδος ελεύθερη
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 105 61 Αθήνα
Τ: 210 3221 917, E: 150xronia@lsparnas.gr
Facebook: fsparnassos
Πρόσβαση με το Μετρό από τη στάση Πανεπιστήμιο
|
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Yannaco): Νεκρή φύση |
|
Λασκαρίδου Σοφία: «Κοιμωμένη Πόρου» (Τροιζήνας) |
|
Γερμενής Βασίλειος: «Σάρωμα της αυλής»
|
|
Μαλέας Κωνσταντίνος: «Γέφυρα»
Εργαστήρι ιδεών με πολλές εκδηλώσεις
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διαβεί κανείς το κατώφλι του «Παρνασσού» αυτόν τον μήνα. Οι εκδηλώσεις έχουν αρχίσει και έμφαση δίνεται στη μουσική, στη ζωγραφική, στην ποίηση και τη λογοτεχνία, την πολιτιστική διπλωματία, την ιστορία και τις συλλογές, στο παιδί και τη δημιουργική έκφραση.
Αξίζει να σημειώσετε τις δύο συναυλίες, η μία αφιερωμένη στην Τζίνα Μπαχάουερ (21/11) και η άλλη, στη Μαρία Κάλλας (27/11). Στην πρώτη, σολίστ θα είναι ο πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος (με πρόλογο του Χρίστου Παπαγεωργίου) και στη δεύτερη, σολίστ θα είναι ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας και η εξαίρετη υψίφωνος Δήμητρα Θεοδοσίου (με πρόλογο του Κυριάκου Λουκάκου). Εορταστική θα είναι και η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (13/11) με σολίστ τους Δημήτρη Σέμση και τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και μαέστρο τον Δημήτρη Αγραφιώτη. Σημειώστε τη συζήτηση για τον Ελληνικό Πολιτισμό (26/11) στη διάσταση της πολιτιστικής διπλωματίας σε επιμέλεια του κ. Παύλου Αποστολίδη, πρέσβη ε.τ, και συμμετοχή των Κατερίνας Δασκαλάκη, Νικόλαου Σταμπολίδη, Εφης Τσιότσιου και Τάσου Κριεκούκη.
Η ονομαστή συλλογή ιστορικών χαρτών του ιατρού Παναγιώτη Ν. Σουκάκου θα εκτεθεί και θα πλαισιώσει τη συζήτηση για τις «Ιστορικές και γελοιογραφικές καταγραφές της Ευρώπης πριν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» με συμμετοχή των Ευάγγελου Λιβιεράτου, Κατερίνας Γαρδίκα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, Παναγιώτη Ν. Σουκάκου και της ερευνήτριας ιστορικών χαρτών Ashley Bayhton-Williams. H αρχιτεκτονική και η σχέση της με την κοινωνία είναι το θέμα της εκδήλωσης στις 19/11 με τους αρχιτέκτονες Μάνο Μπίρη, Ελένη Φεσσά, Γιάννη Αίσωπο και Ελλη Παγκάλου, ενώ στις 20/11 θα υπάρχει αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά με τον καθηγητή Γεράσιμο Ζώρα και τη δρα Δέσποινα Δούκα.
Η κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα θα είναι το θέμα της εκδήλωσης σε συνεργασία με την ΕΛΙΖΑ (18/11), ενώ σε διαρκή λειτουργία θα είναι οι εικαστικές εκθέσεις: «Φως στη σκιά μιας εποχής» με έργα από τη συλλογή του «Παρνασσού» που θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Και ιδιαίτερης αξίας είναι και ο φόρος τιμής στα 50 χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς της Ελλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου, που με τα σκίτσα της, στην «Καθημερινή», έχει καταγράψει την ιστορία των παραστάσεων και των συναυλιών στην Ελλάδα.
Ο «Παρνασσός», καθώς έχει μετατραπεί αυτόν τον μήνα σε ένα εργαστήρι ιδεών, είναι από μόνος του ένα μουσείο του εαυτού του. Από τα ευγενή νεοκλασικά κτίρια της πόλης, είναι έργο του Ιφικράτη Κοκκίδη από το 1890.
|
http://www.lsparnas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου