Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Μνημεία της Μεσογείου: Από τη βραχοπολιτεία της Πέτρας στη νεκρόπολη της Πάφου





Η Πέτρα βρισκόταν στο σταυροδρόμι των καραβανιών που περνούσαν φορτωμένα με μπαχαρικά, υφάσματα και αρώματα από τη μακρινή Ασία. Πέτρα, Ιορδανία.
Τα ταφικά μνημεία της Πέτρας των Ναβαταίων στη Νότιο Ιορδανία διακρίνονται για τα κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τα αντίστοιχα ταφικά μνημεία της Πάφου στη Κύπρο. Πέτρα, Ιορδανία.

Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο λεγόμενος Νούμερο 3, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα, και έχει ένα ανοιχτό αίθριο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, το οποίο περιβάλλεται από εντυπωσιακούς δωρικούς κίονες. Τάφοι των Βασιλέων, Πάφος

Η αρχαία βραχοπολιτεία της Πέτρας αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείτε ως ένα από τα Νέα Θαύματα του Κόσμου. Πέτρα, Ιορδανία.

Ονομάστηκαν Τάφοι των Βασιλέων» για τη μεγαλοπρεπή τους εμφάνιση και τους κίονες Δωρικού ρυθμού που στηρίζουν την κατασκευή. Εδώ θάβονταν μέλη των υψηλότερων κοινωνικών τάξεων. Τάφοι των Βασιλέων, Πάφος.




Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία είναι ελληνικής τεχνοτροπίας και αισθητικής Το μνημείο εικάζεται ότι χτίστηκε από νομάδες άραβες, φορείς του ελληνικού πολιτισμού. Πέτρα, Ιορδανία



Οι τάφοι είναι μοναδικοί στην Κύπρο λόγω της περίστυλης αυλής τους, που ήταν επηρεασμένη από την Αιγυπτιακή αρχιτεκτονική. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι τάφοι για τους νεκρούς θα πρέπει να μοιάζουν με τα σπίτια για τους ζωντανούς, και αυτή η παράδοση αντανακλάται στους τάφους της Πάφου. Τάφοι των Βασιλέων, Πάφος.




Οι επτά τάφοι στη Νέα Πάφο που ανασκάφηκαν είναι σκαλισμένοι σε μια πλατιά περιοχή και είναι όλοι προσβάσιμοι στο κοινό. Πολλοί τάφοι της Νέας Πάφου είναι προσβάσιμοι μέσω πέτρινης σκάλας και έχουν εσοχές στους τοίχους όπου φυλάσσονταν οι σοροί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους θησαυρούς των τάφων αρπάχθηκαν από ληστές και τυχοδιώκτες. Τάφοι των Βασιλέων, Πάφος.



Περισσότερα εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου