Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Από τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης της Χρύσας Βέργη "Η ψυχή του τοπίου"

την γκαλερί Ευριπίδη








                                                         Η Χρύσα Βέργη


                   Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος και ο ζωγράφος Μηνάς Καμπιτάκης














Διάρκεια έκθεσης 24 Σεπτεμβρίου ως 17 Οκτωβρίου 2015
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73, τηλ: 210 3615909, fax: 210 3600620
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 -15.00 & 17.00 – 20.30, Σαββάτο: 11.00 -15.00. Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

«Η ζωγραφική στη φύση ενέχει δέος, ελευθερία, αίσθηση εσωτερικής απεραντοσύνης, ένωση με τη μήτρα, την παγκόσμια μητέρα, …αίσθηση ότι ανήκω και μου ανήκει, ένωση, σύνδεση με την Αρχή, την κατανόηση της ζωής, της ύπαρξης, αποδοχή του φόβου …του θανάτου», σημειώνει η Χρύσα Βέργη στον κατάλογο της έκθεσης.  «Μου υπενθυμίζεται διαρκώς το υπερβατικό, το θεϊκό, το αρχέγονο, το προϋπάρχον, αλλά και η άρρηκτη σχέση φύσης και ανθρώπου, το μέτρο, η αρμονία, η ισορροπία, η συνέχεια, το θαύμα του κύκλου της ζωής».


Χρύσα Βέργη


Chryssa Verghi
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Ζωγραφική στηνΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Λ. Κανακάκη, Δ. Μυταρά, Ν. Κεσσανλή,  Β.Κυριάκη, Ρ. Παπασπύρου, Mαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Από το 1980 έως το 1983 σπούδασε Interior Design στο Fine Arts School of California State University of Long Beach,  USA.
Από το 1990 έως το 1992 και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ζωγραφική στην Εcole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris  με τον Pierre Carron.

Θεματικοί  κύκλοι της  δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλέςατομικές  εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες σημαντικέςομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει φιλοτεχνήσει πολλά ημερολόγια ιδιωτικών εταιρειών.
Επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει με το έργο της τη  Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ραδιοσταθμού ΣΚΑ’Ι’, δώρισε έργο της  με θέμα την Ελιά,  το οποίο δημοπρατήθηκε και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Ταμείο των Δασών.  Το έργο κατακυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
Έργα της βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων,  στην Εθνική Πινακοθήκη,  στο Μέγαρο Μαξίμου,  στο Μουσείο Μπενάκη,  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας,  στο Μουσείο Φρυσίρα, στη συλλογή του Ομίλου Εταιρειών της ΑΓΕΤ Ηρακλής,  στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη,   στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στη συλλογή της Αγροτικής Τράπεζας,  στη συλλογή Παπαστράτος και σε άλλες δημόσιες και  ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«….Η  Χρύσα Βέργη είναι ζωγράφος της φύσης. Είναι παθιασμένη με τη φύση…  Για να μεταδώσει την αίσθηση που την πλημμυρίζει, επινοεί τρόπους και τεχνικές που θα τη βοηθήσουν να συλλάβει  και να μεταδώσει αργότερα στο θεατή του έργου της αυτή τη μυστική αίσθηση, τη μυστική ζωή.  Στη μάχη που δίνει με το άδειο τελάρο συγκαλεί  και συναγείρει όλες της τις αισθήσεις σε μια πλατωνική συγγυμνασία, που της είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει μια εικαστική συστοιχία, με το ζωντανό κομμάτι της φύσης που θέλει να αιχμαλωτίσει….
Η  Χρύσα δημιουργεί εικόνες που άλλοτε παραπέμπουν στην παραδοσιακή τοπιογραφία,  άλλοτε  θυμίζουν την σεληνιακή τοπιογραφία ενός Τάπιες  κι άλλοτε πάλι συνδέονται με την χειρονομιακή γραφή ενός Πόλλοκ…» 
Μαρίνα  Λαμπράκη-Πλάκα ,  Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης,  Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου