Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Raymond Queneau .Η συνδυαστική ανάλυση στην υπηρεσία της ποίησης !!!

Πηγή:http://mathhmagic.blogspot.gr/2012/07/raymond-queneau.html



 «Το να έχεις ένα σύστημα, περιορίζει τον ορίζοντά σου. Το να μην έχεις είναι αδύνατο. Το καλύτερο είναι να έχεις πολλά.»


  O Raymond Queneau ( 1903-1976) υπήρξε συγγραφέας,ποιητής,στιχουργός,μεταφραστής και μαθηματικός.Πολυσχιδής προσωπικότητα, με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και φαντασία, ανανέωσε τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία εισάγοντας τον προφορικό λόγο και το χιούμορ στα γαλλικά γράμματα.
  Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου , ίδρυσε μαζί με τον μαθηματικό François Le Lionnais την Ουλιπό (Oulipo, Ouvroir de la Litterature Potentielle ή Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας) μια ενδιαφέρουσα απόπειρα εφαρμογής των Μαθηματικών στη Λογοτεχνία.
O  Queneau  έγραψε ένα μικρό βιβλιαράκι  με τίτλο “ Cent milliards  de poemes” (Εκατό δισεκατομμύρια ποιήματα).Όπως αναφέρει ο ποιητής αυτό το μικρό βιβλίο επιτρέπει σε όλο τον κόσμονα  ανασυνθέσει  δισεκατομμύρια σονέτα,όλα κανονικά και κατανοητά .


    Το βιβλίο έχει όλες και όλες δέκα σελίδες , καθεμιά με ένα σονέτο.Αλλά κάθε σελίδα διαιρείται σε  δεκατέσσερις λωρίδες ,καθεμία από τις οποίες περιέχει  ένα στίχο του σονέτου που εμφανίζεται στην σελίδα.Συνδυάζοντας τις οριζόντιες λωρίδες μπορούμε να δημιουργήσουμε 10 14σονέτα .Ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος,σκεφτείτε ότι ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια  , οπότε αναλογούν σε κάθε κάτοικο της υφηλίου περίπου 14 διαφορετικά σονέτα από το βιβλιαράκι του Queneau.Εάν ξοδέψουμε μισό λεπτό  για να διαβάσουμε ένα από  τα σονέτα  και καθόλου χρόνο για να αλλάξουμε σονέτο , θα χρειάζονταν περισσότερα από 95 εκατομμύρια χρόνια για να τα διαβάσουμε.

Μια online εκδοχή  της δημιουργίας των σονέτων  στο σύνδεσμο:
Στην αγγλική γλώσσα :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου