Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ο μύθος του ξιπασμένου για το παρελθόν του Έλληνα!

Eugène Delacroix. "A Study of Two Greeks"

Οι Έλληνες ποτέ δεν μπόρεσαν να κομπάσουν για το παρελθόν τους γιατί οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι και δεν το γνώριζαν. Αυτό το παρελθόν "οικειοποιήθηκαν" οι Ευρωπαίοι και πάνω σε αυτό βασίστηκαν και δημιούργησαν τον σύγχρονο πολιτισμό τον οποίο και διαστρέβλωσαν, σε αρκετά σημεία.
Στην Ελλάδα υπήρξε διχασμός και ανάμεσα στους λόγιους για το ποιο είναι το παρελθόν μας. Πού ανήκουμε αναρωτιούνται μέχρι σήμερα. Έφτασαν να δηλώνουν ανήκομεν εις την Δύσιν ωστόσο από το ξεκίνημα του ελληνικού κράτους οι μισοί λόγιοι παρέπεμπαν στην αρχαιότητα και μιμήθηκαν το παρελθόν, κυρίως την περίοδο του κλασικισμού απορρίπτοντας το Βυζάντιο, ενώ οι άλλοι μισοί υποστήριξαν το τριμερές σχήμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το Βυζάντιο, που πριν ονομαζόταν και ήταν η ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσα στην οποία επιβίωσε και το αρχαιοελληνικό πνεύμα.

Σήμερα ακόμη δεν ξέρουμε την Ανατολή και προσπαθούμε να ανήκουμε στη Δύση, η οποία όμως μας θέλει για ουρά της και δεν μας συμπεριφέρθηκε ποτέ ως μητέρα του πολιτισμού ή έστω ως έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Υπήρξαν βέβαια και οι στοχαστές ανά τον κόσμο που διέσωσαν το παρελθόν μας, όπως το διέσωσαν, αλλά αυτό σηκώνει μελέτη και δεν ανήκει σε αυτήν την ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου