Τρίτη 1 Μαΐου 2018

O Nicola Crocetti στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, ore 19.00
Auditorium
Εκδήλωση προς τιμήν του Nicola Crocetti
(εκδήλωση στην ελληνική γλώσσα)
Είσοδος ελεύθερη
Ο Νicola Crocetti είναι μελετητής της νεότερης ελληνικής ποίησης, μεταφραστής, δημοσιογράφος και εκδότης. Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης θα συνομιλήσει μαζί του για την πολύπλευρη δραστηριότητα και συμβολή του στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην Ιταλία. Στην εκδήλωση συμμετέχει και η Μαρία Φραγκούλη.
Ο Nicola Crocetti το 1981 ίδρυσε τις εκδόσεις Crocetti Editore από τις οποίες κυκλοφόρησαν στα ιταλικά σημαντικά έργα της νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, ενώ από το 1988 εκδίδει το δημοφιλές μηνιαίο περιοδικό ποίησης “Ρoesia”. Το 2010 επιμελήθηκε με τον Filippomaria Pontani για τις εκδόσεις Mondadori την ανθολογία σύγχρονης ελληνική ποίησης “Poeti greci del Novecento”. Για την εμβληματική του συνεισφορά στη μετάφραση και έκδοση στα ιταλικά αντιπροσωπευτικών έργων ελλήνων λογοτεχνών τιμήθηκε στις 2 Απριλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.
 Ο Αντώνης Φωστιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Ιστορία Δικαίου στο Παρίσι. Από το 1971 μέχρι σήμερα δημοσίευσε τα ποιητικά βιβλία: Το Μεγάλο Ταξίδι, Εσωτερικοί χώροι ή Τα είκοσι, Σκοτεινός Έρωτας, Ποίηση μες στην Ποίηση, Ο διάβολος τραγούδησε σωστά, Το θα και το να του θανάτου, Η σκέψη ανήκει στο πένθος, Πολύτιμη Λήθη, Ποίηση 1975-2010, Τοπία του Τίποτα. Δεκαοκτώ μεταφράσεις βιβλίων του έχουν κυκλοφορήσει από έγκυρους εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Η.Π.Α., Αργεντινή). Του έχουν απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (1993), το Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων (1998), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2004), το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (2004) και, για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών (2010).(πηγή: diastixo.gr)
Η Μαρία Φραγκούλη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φοίτησε στο Istituto Europeo di Design στο Μιλάνο, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο αρχείο της συγγραφέως Lalla Romano ("Casa e Archivio Lalla Romano"), στον εκδοτικό οίκο Crocetti Editore και στο περιοδικό "Poesia". Ασχολείται με τη μετάφραση και την επιμέλεια εκδόσεων. Έχει μεταφράσει πεζά, ποιήματα και δοκίμια διαφόρων ιταλών συγγραφέων (Vittorio Sereni, Attilio Bertolucci, Dino Campana, Valerio Magrelli, Pierluigi Cappello, Amelia Rosselli, Dino Buzzati, Lalla Romano, Francis Poulenc κ.ά.) για λογοτεχνικά περιοδικά ("Το Δέντρο", "Εντευκτήριο", "Νέα Ευθύνη", "Νέα Συντέλεια", "Φάρμακο"). Το 2017 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Περισπωμένη τα Ορφικά Άσματα του Dino Campana σε δική της μετάφραση. (πηγή: biblionet.gr)

Πληροφορίες

Ημερομηνία : Δευ 7 Μαϊ 2018
Ωράριο: Στις 19:00
Διοργανώνεται από : Istituto Italiano di Cultura di Atene
Είσοδος : Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου