Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

"ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, ΓΙΟΡΤΗ..." του ΤΑΚΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ


Πηγή: http://www.prettylife.gr



Αχ, ρε μπαμπά! Μπορώ να σκεφτώ και τίποτ' άλλο, κάθε ανήμερα εκλογών, εκτός από σένα; Μπορώ να μην είμαι πάντα ο μικρός, ο πολιτικά θολός, κι εσύ ο αρχηγός, ο ξεκάθαρος; Μπορώ να μην κάνω το κοντινό ( αλλά ατέρμονο, ταξίδι ζωής), αιώνιο δρομολόγιο με το πλοίο της γραμμής Ερμιόνης - Πειραιώς; 
Και να μην είναι τα μικρά νησάκια τα παιδικά μου παιχνιδάκια; Η ΄Υδρα με τους μπουρλοτιέρηδες, ο Πόρος με το ΄Ασκέλι, της θείας Ματί, της Σοφού, ο Γαλατάς και τα Μέθανα με τους διορισμούς της Γιώτας... Απ' την πρώτη σου τετραετία στην Ερμιόνη με πρόεδρο τον γιατρό Παπαβασιλείου, κι αντιπρόεδρο εσένα για δυό χρόνια, και μετά πρόεδρο (τάπαιξε ο γιατρός δεν τό άντεξε το προεδριλίκι, αλλά εσύ, παρά το ξύλο πούφαγες από ένα αντίπαλο γαμπρό σου, μόνο και μόνο γιατί ..εκλέχθηκες, εκεί!), από κείνη την τετραετία, δεν θυμάμαι πολλά... 
Αλλά απ' τις άλλες δυο... τους θριάμβους σου τους έζησα... τα νέα παιδιά να σε σηκώνουν στα χέρια...τον πόλεμο και τις φάρσες... τα παράπονα των δυσαρεστημένων... τους φίλους του συνδυασμού σου Η ΠΡΟΟΔΟΣ.. και τους λόγους που σού έγραφα, τους προεκλογικούς... Τους, γαλαντόμους να σε βοηθήσουν πάντα, παραλήδες νεοδημοκράτες, και τους επικριτικούς αριστερούς:

'' ΄Εχεις ξεφύγει, Απόστολε, σε έργα βιτρίνας..'' Τα έργα σου, την Τράπεζα, το Λύκειο, τους Δρόμους για μην υστερεί η πολιτειούλα απ' την Καστέλλα και την Καλλίπολη των εκτελωνιστών... τις δύο συντάξεις σου.. Χάνονται τα έργα σου απ' τη λιτότητα του Καλλικράτη, μπαμπά... Σβύνουνε μέσα στο χρόνο οι μορφές των Ερμιονιτών και Πειραιωτών φίλων σου...Ζήνος Σπύρου..Μίμης Καραλής.. Χρήστος Αργυρίου...Μιχάλης Κολυμπάδης... Μιχάλης Περατικός... Γιώργος Αρανίτης.. Σοφοκλής Χατζησωκράτης... Ο Δημήτρης, ο γιός του, εχθές τηλεφώνησε στην Εύη.. ο Μπέης ακόμα ζει... 
Κι εγώ -θολός κι αντιφατικός, μια ζωή, αλλά, στη μνήμη τη δική σου, δεν μετέφερα ακόμα -δώδεκα χρόνια αφότου πέθανες-, τα πολιτικά μου δικαιώματα από κάτω...Για σένα μόνο... Για αντιπροσφορά... Και για να κατεβαίνω καμιά φορά.., όπως με συμβούλευες... Αχ, ρε μπαμπά! Πιστεύω την επόμενη Κυριακή να τα καταφέρω να πάω, γιατί σήμερα δεν πήγα, παρόλο που - στο Θεό μου και μένα!- η ίδια η εγγονή σου κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος, στο Θεό μου, ρε μπαμπά!







Ο ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, ενώ κατά καιρούς δίδαξε σενάριο και σκηνοθεσία.

Ανάμεσα στις κυριότερες δουλειές του είναι οι ταινίες Στην αναπαυτική μεριά (1981), Μετέωρο και Σκιά (1985, με θέμα τη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Α' Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας — από το 2000 κυκλοφορεί και σε DVD από την Water Bearer στις ΗΠΑ), Εις το φως της ημέρας (1986, τηλεταινία ΕΤ1 βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), Κοράκια ή το παράπονο του νεκροθάφτη (1991, βασισμένη στο διήγημα «Το παράπονο του νεκροθάπτου» του Εμμ. Ροΐδη). Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει, επί­σης, ύστερα από παραγγελία, για το θέατρο το Ψυχολογία Συριανού συζύγου του Εμμ. Ροΐδη (θέατρο Χυτήριο 1999-2001), το Ο μονόλογος του βασιλιά Λεοπόλδου του Μάρκ Τουέην (Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2003), κ.ά.


Με το γράψιμο ασχολείται από τα μαθη­τικά του χρόνια, δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα περιοδικά, αλλά βιβλίο του εξέδωσε για πρώτη φορά το 1996, ένα λογοτεχνικό χρονικό για τον Ταχτσή, το Στον Κώστα Ταχτσή αντί στεφάνου (εκδόσεις Οδός Πανός), το οποίο επανεκδόθηκε αναθεωρημένο το 2006 με τίτλο Ταχτσής—Δεν ντρέπομαι από τις εκδόσεις «Πολύχρωμος Πλανήτης». Με τις εκδόσεις «Άγρα» συνεργάζεται από το 1999, έχοντας εκδώσει τα βιβλία Χαίρε Ναπολέων (1999, Δοκίμιο για την τέχνη του Ν. Λαπαθιώτη, 63 πεζά ποιήματά του, εικόνες του Α. Παπαδημητρίου), Δελτίον ταυτότητος — Γενικός αριθμός Θ 307136 (2003, μυθιστόρημα), Τριανδρίες και Σία (2007, Ιστορίες — Κείμενα) και Το άλλο κρεβάτι (2009, έργο σε δύο μέρη και τέσσερις εικό­νες εμπνευσμένο από ομότιτλο κείμενο του Κώστα Ταχτσή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου