Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΓAΛΑΖΙΟΙ ΙΠΠΕΙΣ"


Εγκαίνια της Ζωγραφικής και Ακουστικής Εγκατάστασης
ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΙΠΠΕΙΣ  της Ελένης Παυλοπούλου
Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017
 Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της Έκθεσης Γαλάζιοι Ιππείς που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στον Πολιτιστικό Χώρο «Φρανσίσκο ντε Μιράντα», στη Χάρητος 6, Κολωνάκι, στις 19:30.
Η αναγνωρισμένη Ελληνίδα καλλιτέχνις Ελένη Παυλοπούλου, επικαλούμενη το καλλιτεχνικό κίνημα «Der Blaue Reiter» («Γαλάζιος Ιππέας»), μας οδηγεί να εξερευνήσουμε μια αλληγορική ζωγραφική και ακουστική εγκατάσταση με ανθρωπιστικό μήνυμα, έναν ουτοπικό και ποιητικό προβληματισμό για τη δημοκρατικό ήθος που ξανάγινε όραμα και αποτελεί το επείγον αίτημα της εποχής μας.
Οι Γαλάζιοι Ιππείς είναι εμπνευσμένοι από δύο επαναστάσεις του δεκάτου ενάτου αιώνα, της Ελληνικής Επανάστασης και της νικηφόρας Νοτιοαμερικανικής Επανάστασης κατά της ισπανικής κυριαρχίας με επικεφαλής τον απελευθερωτή «Σιμόν Μπολίβαρ» που παραμένει αιώνιο σύμβολο. Μια κυριαρχία που σήμαινε για τη γενόμενη Αμερική το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: «100.000.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν συνολικά στην Αμερική, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με το εμπόριο δουλείας των ιθαγενών υπολογίζονται στους 28.000.000».
Η έκθεση αποτελείται από εννέα έργα στα οποία ξεχωρίζουν το αλληγορικό  μπλε χρώμα με ελεγειακό τόνο, σα να πρόκειται για μία αιωρούμενη Ζωοφόρο του Παρθενώνα, μία Λιτανεία, μία παράλληλη Πομπή των Παναθηναίων, μετέωρη στη σύγχρονη Αθήνα, ως ανάμνηση του γενέθλιου τόπου της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού. Αποτελείται από μια πομπή με αδάμαστα άλογα ή δούρειους ίππους, από μουσικά όργανα εκφραστές αγγελμάτων, από σκαριά καραβιών, δραματικά σύμβολα της απόβασης και της επικυριαρχίας αλλά και της οδύσσειας του ανθρώπου.
 Συνοδεύονται από εξεγερμένους χορευτές της ζωής που ωστόσο μοιάζουν σαν αρνητικά του ονείρου, σαν είδωλα, σαν σύγχρονοι δεσμώτες του σπηλαίου του Πλάτωνα. Σαν να βρίσκονται μέσα σε σύμπαν ψευδαίσθησης του Matrix, υπό την απειλή της τρομοκρατίας, της παραποίησης της αλήθειας, της αλλοτρίωσης της εικονικής πραγματικότητας, της χειραγώγησης.
Την έκθεση συμπληρώνουν τα πρόσωπα των ηρώων Σιμόν Μπολίβαρ, Οδυσσέα Ανδρούτσου και του ιθαγενούς αφανούς ήρωα, σαν αναμνηστικά πορτραίτα ενός ουμανιστικού Μουσείου. Η φωνή του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου που απαγγέλλει το ποίημα «Μπολιβάρ», αγκαλιάζει την έκθεση σαν μία Ηχώ ενός άλλου ήρωα ή μάρτυρα και είναι η φωνή του καλλιτέχνη που μαρτυρά την αλήθεια.
 Απόκρυψη αρχικού μηνύματος
Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, προσκαλεί το ευρύτερο κοινό, τη βενεζουελάνικη και λατινοαμερικάνικη κοινότητα, καλλιτέχνες, διανοούμενους, δημοσιογράφους και καλλιτεχνικούς θεσμούς στα εγκαίνια αυτής της σημαντικής έκθεσης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2017. Ωράριο λειτουργίας: 9:00 - 17:00, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Είσοδος δωρεάν



Μια ζωγραφική αλληγορία με ανθρωπιστικό μήνυμα.

Ένα αφιέρωμα στην Ελευθερία και στους ελευθερωτές σε σύνδεση με το ποίημα του Ν.Εγγονόπουλου ‘’Μπολιβάρ’’ και αναφορά στο καλλιτεχνικό κίνημα ‘’Der Blaue Reiter’’ (Γαλάζιος Ιππέας).


Ο δέκατος ένατος αιώνας ήταν  η περίοδος των επαναστάσεων, αφενός της Ελληνικής Επανάστασης και, αφετέρου, της νικηφόρας Επανάστασης στη Ν. Αμερική κατά της Ισπανικής κυριαρχίας με επικεφαλή τον αέναο ελευθερωτή «Σιμόν Μπολίβαρ». Κυριαρχία που σήμαινε για τη  γενόμενη Αμερική το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: ¨100.000.000 άνθρωποι εξοντώθηκαν συνολικά στην Αμερική, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με το εμπόριο δουλείας των ιθαγενών υπολογίζονται στους 28.000.000''.

Καθώς η ανθρωπότητα βιώνει τα σύγχρονα δράματα της υπονόμευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες, την εκμετάλλευση των κοινωνιών από την παρασιτική ελίτ, το περιβάλλον που κινδυνεύει, γίνονται τραγικά επίκαιροι οι πρόδρομοι και προδομένοι ήρωες των δύο εξεγέρσεων.

Δύο παράλληλοι κόσμοι, δύο επαναστάσεις αμοιβαίας αντανάκλασης προς την Ελευθερία, ήταν η αφορμή για αυτή την έκθεση.

Η έκθεση αποτελείται από μία ζωγραφική εγκατάσταση με μπλε αλληγορικό και ελεγειακό τόνο , ως μια αιωρούμενη Ζωοφόρος του Παρθενώνα, μια Λιτανεία, μια παράλληλη Πομπή των Παναθηναίων, μετέωρη στη σύγχρονη Αθήνα, ως ανάμνηση του γενέθλιου τόπου της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.

Μια πομπή με αδάμαστα άλογα ή δούρειους ίππους, με μουσικά όργανα εκφραστές αγγελμάτων, με σκαριά καραβιών, δραματικά σύμβολα της απόβασης και της επικυριαρχίας αλλά και της οδύσσειας του ανθρώπου.

Οι εξεγερμένοι χορευτές της ζωής μοιάζουν σαν αρνητικά του ονείρου, σαν είδωλα, σαν σύγχρονοι δεσμώτες του σπηλαίου του Πλάτωνα, σαν να βρίσκονται μέσα σε σύμπαν ψευδαίσθησης του Matrix, υπό την απειλή της τρομοκρατίας, της παραποίησης της αλήθειας, της αλλοτρίωσης της εικονικής πραγματικότητας, της χειραγώγησης.

Τα πρόσωπα των ηρώων Σίμωνος Μπολίβαρ, Οδυσσέα Ανδρούτσου και του ιθαγενούς αφανούς ήρωα, σαν αναμνηστικά πορτραίτα ενός ουμανιστικού Μουσείου, εικονίζονται περίκλειστα σαν φασματικές μορφές, σαν φαντάσματα που μας καλούν να τα ακούσουμε.

Έτσι που, σε έναν κόσμο που πάει να κοιμηθεί στην ιδεολογική υποχώρηση, οι ήρωες γίνονται ποιητές και οι ποιητές γίνονται ήρωες της εξέγερσης ενάντια στη λήθη και υπέρμαχοι της αναστήλωσης των εικόνων του ανθρωπισμού.

Η φωνή του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου απαγγέλλοντας το ποίημα ''Μπολιβάρ'', σαν μια Ηχώ ενός άλλου ήρωα ή μάρτυρα, συμβολίζει την φωνή του καλλιτέχνη που μαρτυρά την αλήθεια.

Ένας ποιητικός ουτοπικός προβληματισμός για το δημοκρατικό ήθος που ξανάγινε όραμα και αποτελεί το κατεπείγον αίτημα της εποχής.

Ελένη Παυλοπούλου






Η ρωμαλέα γραφή μιας ευαίσθητης δημιουργού.

Η Ελένη Παυλοπούλου είναι μια ξεχωριστή νέα Ελληνίδα ζωγράφος που συνδυάζει στη δουλειά της φαινομενικά αντιθετικές ιδιότητες όπως η ευαισθησία, η τραχύτητα, ο λυρισμός και η ρωμαλεότητα, χαρακτηριστικά που υπερβαίνουν στην ώσμωσή τους τις στερεοτυπικές προσεγγίσεις της «θηλυκής εκφραστικότητας». Παρακολουθώντας την εξέλιξη της δουλειάς της τα τελευταία χρόνια έγινα συχνά θεατής των συνεχών μεταμορφώσεών της, των θεματικών ακροβασιών, των ετερόκλητων συνυπάρξεων που μ’ έναν ανεξήγητο τρόπο κατόρθωναν να ενσωματώνουν σε μια ενιαία σύνθεση διαφορετικούς χρόνους, επεισόδια και δράσεις με αναφορά στη μυθολογία, τη μουσική, το θέατρο, τον έρωτα, το ζωικό βασίλειο, το ταξίδι, την περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Ωστόσο, στην πρόσφατη σειρά έργων της έχει συντελεστεί μια καθοριστική υπέρβαση: αν και τα επιμέρους στοιχεία της παλίμψηστης γραφής παραμένουν ενεργά, έχει ενισχυθεί η δραματικότητα των συνευρέσεων με αποτέλεσμα τα δρώμενα που αφηγείται στους ζωγραφικούς της πίνακες να σε παρασύρουν σε αποκαλυπτικά τοπία εκρηκτικής εκφραστικότητας. Η θεματική εμβέλεια του έργου της διευρύνθηκε με την εισαγωγή της ιστορικής προσωπογραφίας και της χαρτογραφίας, την αναφορά σε συγκεκριμένα πορτρέτα λαϊκών ηρώων - επαναστατών (Μπολιβάρ, Ανδρούτσος) καθώς και την επεξεργασία οπτικών ντοκουμέντων που αποδίδουν ένα κλίμα κοινωνικών συγκρούσεων και εξεγέρσεων. Η Ελένη Παυλοπούλου είναι ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων και των επιδράσεων που λαμβάνει από το περιβάλλον της. Τα προσλαμβάνει και τα μεταγράφει σε ένα απολύτως προσωπικό λεκτικό ιδίωμα αντικειμένων που φορτίζονται με συμβολικό περιεχόμενο για να μετατρέψουν εντέλει τη ζωγραφική πράξη σε μια συνθήκη αντίστασης και ανθεκτικότητας. 

Συραγώ Τσιάρα
Ιστορικός της Τέχνης – Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης



Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα
Embajada de la República Bolivariana de Venezuela en la República Helénica
Embassy of the Bolivarian Republic of Venezuela in the Hellenic Republic


Charitos 6, 10675, Kolonaki
Atenas, Grecia
Τel. (+30)210-6729169 (int.) 141, 143
Fax. (+30) 210-6727464
T: https://twitter.com/ embavenezgrecia
FB: https://www.facebook.com/ embassyvenezuelagreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου