Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΠΡΟΣΩΠΑ - ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Νίκος Γιαβρόπουλος εγκαινίασε τη νέα του έκθεση στη γκαλερί  Dépôt Αrt gallery με θέμα «SPHINX, Το ακατάλυτο ερώτημα».  To cantus firmus παρουσιάζει τον δημιουργό, ο οποίος ευφυώς αντιστρέφει την απάντηση του αινίγματος, τη λέξη "άνθρωπος", θέτοντάς την στη θέση του αινίγματος- ερωτήματος.



Κύριε Γιαβρόπουλε η τρέχουσα έκθεσή σας ονομάζεται «SPHINX, Το ακατάλυτο ερώτημα», γιατί επιλέξατε αυτό το θέμα;
Γιατί στην καθημερινότητα μας, όσο καμία άλλη φορά πρέπει να αποκρυπτογραφούμε τον πακτωλό των πληροφοριών που δεχόμαστε και να λύνουμε αινίγματα, γιατί είναι ζωτικής σημασίας.
H απάντηση στο ερώτημα της Σφίγγας ήταν «Ο άνθρωπος». Ποια νέα ερμηνεία θέλετε να δώσετε με την δική σας εικαστική πρόταση;
Η απάντηση παραμένει ο άνθρωπος αλλά ποιος άνθρωπος; Αυτός που συνθέτει μια συμφωνία, αυτός που λύνει αστρονομικά προβλήματα, αυτός που μας προσφέρει αισθητική απόλαυση ή το Κτήνος;;;

Το 2013 το έργο σας Self exile διακρίθηκε με το βραβείο Odysseus Best video art στο Λονδίνο στο πλαίσιο του London Greek film festival. Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο festival αυτό.
Το London Greek film festival είναι μια πραγματικά μοναδική και αξιέπαινη προσπάθεια και είμαι πολύ περήφανος που βραβεύτηκα με την πρώτη διάκριση στον τομέα του Video art. Είναι ένας θεσμός που μετράει 9 χρόνια και προωθεί την ελληνική δημιουργία στο εξωτερικό.
 Στο έργο σας συνομιλείτε με δημιουργούς όπως ο Davide, ο Ingres, o Caravaggio. Πιστεύετε στην πρωτοπορία ή οι παραδοσιακές σχολές  κλασικισμός, ρομαντισμός, μπαρόκ, σφράγισαν την Τέχνη με έναν τρόπο που θα μείνει αξεπέραστος;
Η λεγόμενη πρωτοπορία έπεται τον κινημάτων που αναφέρατε που σημαίνει σαφέστατα πως δεν θα υπήρχε, αν δεν προηγούνταν αυτά. Η προσωπική μου γραφή έχει συγγένεια με τα κινήματα του μεσοπολέμου και κυρίως τον ντανταϊσμό. Το έργο μου δεν συνομιλεί με τους δάσκαλους, η διάθεση μου είναι "βανδαλιστική" με τρόπο τέτοιο ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα νέο έργο τέχνης. Αν αφαιρέσουμε την λέξη "βανδαλισμό" από την πρόταση και γράψουμε ότι οι καλλιτέχνες βασίστηκαν στους δασκάλους για να προκύψει ένα νέο έργο, ιδού! Έχουμε ολόκληρη την ιστορία της τέχνης!

Η έκθεση σας αυτή συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις 2016 της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας. Από τις πωλήσεις των έργων θα αγοραστούν φάρμακα για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
Σας ευχαριστώ που το αναφέρετε. Και οι δυο αυτές πρωτοβουλίες πάρθηκαν από την Γωγώ Κολυβήρα, την επιμελήτρια της έκθεσης, βρίσκοντάς με απόλυτα σύμφωνο. Να κάνω μια παρένθεση και να πω για δυο εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει η γκαλερί.Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φόνοι στην Κρυστάλλη» του αγαπημένου φίλου Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη και στο κλείσιμο της έκθεσης την 1η Ιουνίου και μέρα Τετάρτη θα έχουμε την τιμή να συνομιλήσουμε με τον Αθανάσιο Αλεξανδρίδη, διακεκριμένο ψυχαναλυτή για την έκθεση και τον μύθο της Σφίγγας.

Μπορεί η τέχνη να δώσει λύση σε κοινωνικά προβλήματα και με ποιους τρόπους;
Όχι, δεν είναι άλλωστε ο σκοπός αυτός. Τα κοινωνικά προβλήματα τα λύνουν ή μάλλον τις περισσότερες φορές δεν τα λύνουν οι πολιτικοί. Κοιτάτε τι γίνεται γύρω μας! Δυστυχία, φόβος παντού και όλα αυτά λόγω της απίστευτης πολιτικής ανεπάρκειας. Η τέχνη θέτει ερωτήματα, φτιάχνει μύθους,  λέει την αλήθεια με τα πιο όμορφα ψέματα!!!

Έχετε παρουσιάσει έργα σας στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι να παρουσιάσει ένας Έλληνας το έργο του στο εξωτερικό;
Δεν είναι εύκολο κυρίως γιατί οι άλλοι περιμένουν μια φολκλόρ ταυτότητα από τα έργα και βεβαίως απογοητεύονται, αλλά αυτό είναι καλό.

Μελλοντικές εκθέσεις, σχέδια;
Παρουσίαση έργων μου θα γίνει σύντομα στο Back to Athens festival στην ενότητα Be my Art Guest, 15 αναπάντεχες επισκέψεις σε μαγαζιά και καταστήματα και στην Βιέννη στο Flat 1 με τίτλο, "Powerfool", σε επιμέλεια Γιώργου Γεωργακόπουλου. Μετά η εμμονή που θα με βασανίσει περισσότερο θα είναι και η επόμενη μου έκθεση!










ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ


Βιογραφικό
Συμμετοχές σε Εκθέσεις:
2010 - Ελλάδα-Αθήνα, Art Αθήνα, Art AZ
2009 - Δανία- Silkeborg, Art center Silkeborg Bad, Exile
2008 - Αυστρία-Βιέννη, Kunstlerhaus, Cheap Art, Art Mart 
2007 - Ιταλία-Finale Ligure, Bludiprussia, guest artist in solo exhibition of Nes Lerpa 
2007 - Ελλάδα- Θεσσαλονίκη, Τελόγλειο, 1st Biennale, Ετεροτοπίες 
2007 - Αυστρία-Βιέννη, Kunstlerhaus, Cheap Art, Art Mart 
2006 - Δανία-Κοπεγχάγη, Charlottenborg, European Reflections
2005 - Η.Π.Α-Detroit, Museum of New Art Mona, 3rd International Film-Video Festival
2004 - Δανία-Κοπεγχάγη, Charlottenborg, European Alliances 

Ατομικές Εκθέσεις: 
2010 - Ελλάδα-Αθήνα, Cheap Art Gallery, Athens 2450 years later
2006 - Ελλάδα-Θεσσαλονίκη, Kalfayan Galleries, MetaOedipous
2006 - Ελλάδα-Αθήνα, Φούρνος Κέντρο Τέχνης & Τεχνολογίας, Αφροδίτη
2005 - Ελλάδα-Αθήνα, Φούρνος Κέντρο Τέχνης & Τεχνολογίας, MetaOedipous
2004 - Ελλάδα-Αθήνα, Φούρνος Κέντρο Τέχνης & Τεχνολογίας, Video Portraits 
2003 - Ελλάδα-Αθήνα, Φούρνος Κέντρο Τέχνης & Τεχνολογίας, Nude





Εγκαίνια: 7 Μαΐου 2016, ώρες 19:00 – 23:00
Διάρκεια: 7 Μαΐου- 1 Ιουνίου 2016


Επιμέλεια έκθεσης: Γωγώ Κολυβήρα, τηλ. 6977 44 89 88, e-mail: gogo.kolyvira@gmail.com
Κείμενα έκθεσης : Αθανάσιος Αλεξανδρίδης Ψυχαναλυτής & Κωνσταντίνος Μπάσιος Ιστορικός Τέχνης

Dépôt Αrt gallery,
Νεοφύτου Βάμβα 5,
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ :+30 210 3648174
e-mail:info@depotgallery.gr
Facebook:depotgallery.gr

1 σχόλιο:

  1. Are you looking for free Instagram Followers?
    Did you know that you can get these AUTOMATICALLY & TOTALLY FOR FREE by getting an account on Add Me Fast?

    ΑπάντησηΔιαγραφή