Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Στην Κοραλία Θεοτοκά αφιερωμένα τα "Πολυδούρεια"




Αφιερωμένα στην αντισυμβατική ποιήτρια Κοραλία Θεοτοκά είναι τα φετινά «Η’ Πολυδούρεια» που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 
Η διοργάνωση ανήκει στον δήμο και στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας. Για την τιμώμενη ποιήτρια θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης - συγγραφέας Τάκης Σπετσιώτης και ο ποιητής  Αντώνης Φωστιέρης. Θα προβληθεί επίσης ένα 10λεπτο βίντεο με τη ζωή και το έργο της Κοραλίας Θεοτοκά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί και το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη», σε ποιητή/τρια που εξέδωσε την πρώτη του/της ποιητική συλλογή το έτος 2015. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, με την επιμέλεια της καθηγήτριας Εύης Ντινοπούλου. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΑΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ
Η Κοραλία, κόρη του Δημητρίου Ανδρειάδη και της Ελένης Στεφάνου, από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο (Σαμψούντα) αντίστοιχα, γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 5 Μαΐου 1935. Τελείωσε το γυμνάσιο στη Σχολή Χατζιδάκη και σπούδασε στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα, με τη βοήθεια του πατέρα της, ασχολήθηκε με την εισαγωγή ινδικών ταινιών και ταξίδεψε στην Ινδίες αλλά και στην Ευρώπη. Το 1962 πήρε δίπλωμα ξεναγού και εργάστηκε ως ξεναγός για μικρό διάστημα. 
Το 1963 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Απόπειρες», ενώ ποιήματά της είχαν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό «Νέα Εστία». Στις 11 Ιουλίου 1966 παντρεύτηκε τον Γιώργο Θεοτοκά, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Εκτοτε η Κοραλία αφοσιώθηκε στη φροντίδα του εκδιδομένου και ανέκδοτου έργου του Θεοτοκά. Το 1967 εξέδωσε τη δεύτερη συλλογή ποιημάτων της «Σε άλλο φως», αλλά αρνήθηκε τη διακίνησή της στο εμπόριο λόγω της μεσολάβησης της δικτατορίας. Από την ίδια χρονιά ως το 1974 υπήρξε μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ). 
Από το 1969 ως το 1973 παρακολούθησε τη σειρά μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης από τον Παντελή Πρεβελάκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1971 εκδόθηκε η συλλογή της «Η ταυτότητα» και το 1975 η σύνθεση «Το Ποίημα: Οι Μεγάλες Διαδικασίες». Από το 1974 ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης Κυπρίων, προσφέροντας βοήθεια σε Κύπριους πρόσφυγες. Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1976 αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 90 στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου