Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μαντλέν συνταγή εμπνευσμένη από τον Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»



Μαντλέν (Μαρσέλ Προυστ, «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», Από την πλευρά του Σουάν, 1913)  μτφ. Φ. Σίμιτσεκ
Υλικά
  • 180+20 γρ βούτυρο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 225 γρ αλεύρι Φαρινάπ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
Διαδικασία
  • Πλένουμε το λεμόνι και φυλάμε το ξύσμα.
  • Λιώνουμε 180γρ βούτυρο και κρατάμε τα υπόλοιπα 20 γρ για να αλείψουμε το ταψάκι πριν το ψήσιμο.
  • Στο μπωλ του μίξερ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να γίνει το μίγμα άσπρο.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και ενσωματώνουμε σ” αυτό τα αυγά, το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο (όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν οι μαντλέν).
  • Βουτυρώνουμε την ειδική φόρμα για μαντλέν (υπάρχει στη γνωστή αλυσίδα της γνωστής κυρίας…).
  • Γεμίζουμε με κουτάλι μόνο τα 3/4 της κάθε θηκούλας.
  • Ψήνουμε τις μαντλέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 1900c  στη 2η θέση από κάτω και για 10-12’ μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Η ζύμη που φτιάξαμε αρκεί για 3-4 δόσεις συνολικά, δηλαδή 30-36 μαντλέν!
  • Μόλις ψηθούν βγάζουμε τις μαντλέν από τις θήκες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα πάνω σε σχάρα.
Διατηρούνται ωραιότατες για αρκετές μέρες (σε αεροστεγές δοχείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου