Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ο ζωγράφος Δημήτρης Δάβης στο Μουσείο Μπενάκη




Το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το έργο του πολύπλευρου ζωγράφου, σχεδιαστή και γελοιογράφου σε μια αναδρομική έκθεση με επιλογές από του πλούσιο αρχείο του.
Είναι ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό κι αυτό διότι σπάνια εξέθετε έργα του –η επαφή του με τους θαυμαστές του έργου του περιορίζονταν στις εικονογραφήσεις βιβλίων, πολλές για ξένους εκδοτικούς οίκους, και στις γελοιογραφίες με τις οποίες πλούτιζε τις σελίδες περιοδικών και εφημερίδων. Όμως ο Δημήτρης Δάβης έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο με έντονες επιρροές από  τα καλλιτεχνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη τις δεκαετίες που προηγήθηκαν του Πολέμου. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Ακαδημίας του Μονάχου, έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά καλλιτεχνικά πράγματα το 1929 και  πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός το 1932. Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις –μετρημένες είναι οι αλήθεια- κυρίως με έργα ρεαλιστικού χαρακτήρα στα οποία πρωτεύουσα θέση έχουν οι σκηνές από την καθημερινότητα, τα πορτρέτα αλλά και ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν τα χρόνια εκείνα.
Το αρχείο του Δημήτρη Δάβη, σχέδια και ελαιογραφίες, χαρακτικά, προσχέδια και βιβλία τα οποία εικονογράφησε φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, δωρεά της αδερφής του καλλιτέχνη Ελευθερίας Δάβη. Η έκθεση που είναι ανοιχτή στο κοινό από αύριο 23 Οκτωβρίου περιλαμβάνει έργα από το αρχείο καθώς και δάνεια από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και από ιδιωτικές συλλογές. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Νίκο Παΐσιο και στον Σπύρο Μοσχονά, τα κείμενα του καταλόγου υπογράφουν η Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, στην οποία οφείλουμε και την ολοκληρωμένη μελέτη για τον καλλιτέχνη (Δημήτρης Δάβης, 1905-1973, εκδόσεις Αδάμ, Αθήνα 2001), ο Σπύρος Μοσχονάς, ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, η Ευγενία Αλεξάκη και η Ελίζα Πολυχρονιάδου.
Δημήτρης Δάβης – Αναδρομική, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Διάρκεια: 23 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου