Το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει, για εικοστή χρονιά, κύκλο μηνιαίων δημόσιων διαλέξεων για την ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας.
Ο φετεινός κύκλος έχει ως γενικό θέμα «Η ιστορία της επιστήμης και η μελέτη των πηγών».
Οι διαλέξεις διεξάγονται στο αμφιθέατρο Α του Τμήματος ΜΙΘΕ (Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων, δίπλα στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το Τμήμα μας έχει ως αντικείμενο τη φιλοσοφία και την ιστορία των επιστημών, δηλ. το γνωστικό πεδίο που ασχολείται με τις ιστορικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις της επιστήμης εν γένει αλλά και των συγκεκριμένων επιστημών (φυσικές επιστήμες, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμες της ζωής, μαθηματικά και λογική). Εξετάζει την επιστήμη ως ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο από την ελληνική αρχαιότητα έως σήμερα, διερευνά τα φιλοσοφικά και μεθοδολογικά προβλήματα που εγείρονται από τις επιστημονικές θεωρίες και εξετάζει τις προϋποθέσεις της εξελισσόμενης επιστημονικής εικόνας του κόσμου. Επιπλέον το Τμήμα υπηρετεί μια σειρά από συναφή αντικείμενα όπως είναι η ιστορία της τεχνολογίας, η επιστημονική και τεχνολογική πολιτική, η σχέση επιστήμης, τεχνολογίας και κοινωνίας, καθώς και η γνωσιακή επιστήμη.
Το Τμήμα μας είναι το πρώτο (και μόνο) του είδους του που ιδρύεται στην Ελλάδα. Παρόμοια και συγγενή τμήματα υπάρχουν μόνο στα μεγαλύτερα και πιο διακεκριμένα Πανεπιστήμια του κόσμου, για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Πανεπιστήμιο MIT, στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.
Ιδρύθηκε το 1994 και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από τότε. Από το Τμήμα μας έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι απόφοιτοί μας εργάζονται με επιτυχία στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος από επιτροπή που όρισε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πραγματοποιήθηκε την περίοδο 18-23 Οκτωβρίου 2010 και η πλήρης έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης είναι αναρτημένη εδώ (στα ελληνικά) και στον ιστότοπο της ΑΔΙΠ στα αγγλικά (http://www.adip.gr/eks/MITHE%20Report%20Final%20(2).pdf).
Το Τμήμα μας προσελκύει μαθήτριες και μαθητές με ανήσυχο και κριτικό πνεύμα που θέλουν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη ιστορικο-φιλοσοφική παιδεία με κεντρικό σημείο αναφοράς τις επιστήμες και την τεχνολογία καθώς και δεξιότητες που θα βελτιώσουν την δυνατότητά τους να ενταχθούν ομαλά και να εργασθούν δημιουργικά σε μια συνεχώς εξελισσόμενη, απαιτητική και παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος συνδυάζουν την εξοικείωση με σημαντικές επιστήμες (από τα μαθηματικά και τη φυσική μέχρι τα οικονομικά και από τη βιολογία μέχρι το δίκαιο και την γνωσιακή επιστήμη) με την εμβάθυνση σε προσεγγίσεις των ίδιων περιοχών από τη σκοπιά της φιλοσοφίας και της ιστορίας της επιστήμης, της ιστορίας της τεχνολογίας, αλλά και της φιλοσοφίας γενικότερα. Αποκτούν δε ιδιαίτερες δεξιότητες στην κριτική και αναλυτική σκέψη, την επιχειρηματολογία, τη συγγραφική και τη διδακτική. Οι απόφοιτοί μας εργάζονται και διακρίνονται σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση έως μια πλειάδα πεδίων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ως στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών και υπηρεσιών, θεσμών διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, θεσμών διαμόρφωσης επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής). Από τον Φεβρουάριο του 2009 οι απόφοιτοι του Τμήματος συμμετέχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη μέση εκπαίδευση (ΠΕ 33). Πολλοί απόφοιτοί μας γίνονται δεκτοί στα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα στην χώρα μας και στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου