Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου






Opening of Konstantinos Papamichalopoulos' solo exhibition at the Museum of Greek Folk Art - Bath of the Winds in Athens, Greece.


Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο "Το Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο" στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης - Λουτρά των Αέρηδων.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ ΔΩΜΑΤΙΟ»
στο ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
17 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2015
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Oργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη φιλοξενεί, στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρου του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα, την έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, με τίτλο:
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ ΔΩΜΑΤΙΟ»
Η έκθεση απαρτίζεται από κόμικς, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και μικρά έργα εν είδει σπουδών και δοκιμών για το Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο και φυσικά το Δωμάτιο αυτό καθαυτό. 
Το σύνολο των εκθεμάτων παρουσιάζει τη μακρά και επίμονη διαδικασία για την παραγωγή ενός φιλόδοξου έργου εμπνευσμένου, μεταξύ άλλων, από επιρροές από τη λεγόμενη λαϊκή κουλτούρα του σήμερα (κόμικς, manga, βιντεοπαιχνίδια και κινηματογράφο επιστημονικής φαντασίας), καθώς και τη ζωγραφική των εσωτερικών αρχοντικών κατοικιών της Ιαπωνίας 16ου - 18ου αιώνα και του Hokusai.
«Ένα έργο, (..) αποτελούμενο από συνθέσεις σχετικά μεγάλων διαστάσεων, με αυγοτέμπερα και ένα πλήθος μικρών γραμμικών στοιχείων που χτίζουν πολυώροφες και διακλαδούμενες κατασκευές θυμίζοντας διαστημικούς σταθμούς από εκείνους που συναντάμε στα κόμικς, σε αλλόκοτα τοπία με ιπτάμενα πλοία όπως στις ιστορίες του Moebius, με πλάσματα μικρά ή, αλλού, φόρμες που σχηματίζουν μεγάλες φιγούρες, θραύσματα ενός κόσμου κάπου στον αέρα, στο διάστημα, ενός κόσμου αέρινου που δεν συγκροτείται, και όλα σε φόντο από φύλλο χρυσού, που φέρνει στο νου τη διακοσμητική γιαπωνέζικη ζωγραφική της περιόδου Μομογιάμα (περί το 1600)», γράφει ο Μίλτος Φραγκόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, University of Derby, Σχολή Βακαλό.
«Τα έργα του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, αν και λειτουργούν στον χώρο της πρωτοπορίας της ευρωπαϊκής και αμερικανικής τέχνης, φέρουν έντονες μνήμες από την αισθητική της βυζαντινής και ασιατικής καλλιτεχνικής παράδοσης. (…) Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος προσφέρει … ένα χώρο που δεν υπνωτίζει αλλά αφυπνίζει τον θεατή, διότι ενεργεί καταλυτικά στην εγρήγορση της αισθητικής εμπειρίας που επέρχεται από την εκάστοτε επαφή με ένα πραγματικό έργο τέχνης. “Το Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο” που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος είναι ένας αορατικός χώρος αισθητικής απόλαυσης και περισυλλογής και παράλληλα ένα δυναμικό πειραματικό εικαστικό έργο μοναδικό στο είδος του», αναφέρει ο Μιχάλης Αρφαράς, χαράκτης, ζωγράφος και γλύπτης, Καθηγητής ΑΣΚΤ.

Εγκαίνια: Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, ώρα 12.00
Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2015
Ώρες λειτουργίας: 8.00 - 15.00, κάθε μέρα εκτός Τρίτης.
Πληροφορίες: (210) 32 44 340, 

 Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στην  Έφη Μιχάλαρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου