Κτήμα Συγγρού
Το Κτήμα Συγγρού έκτασης 1100 περίπου στρεμμάτων βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Κληροδοτήθηκε στην τότε Γεωργική Εταιρεία Αθηνών το 1921 Από το 1988 διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
Το Κτήμα Συγγρού, στο μεγαλύτερο ποσοστό του (περίπου 700 στρέμματα) είναι καλυμμένο με χαλέπιο πεύκη, 200 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις, ενώ τα κτίρια στο εσωτερικό του περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ, τη σχολή Αναβρύτων, στην οποία είχε φοιτήσει ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, τη διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού και τον διατηρητέο Άγιο Ανδρέα, ναό γοτθικού ρυθμού, του οποίου η πλήρης ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2007.
Βίλα Καζούλη
Βίλα Καζούλη
Την Επαυλη Καζούλη είχε κτίσει το 1902 ο Ελληνας επιχειρηματίας της Αιγύπτου Νικόλαος Καζούλης. Ο Καζούλης είχε αδυναμία στα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη και η βίλα του είχε μετατραπεί σε γλυπτοθήκη.
Εκεί φιλοξενήθηκαν βασιλιάδες όπως ο Γεώργιος Α' και ο Φαρούκ, και πολλοί διανοούμενοι.
Σε ένα μέρος του κτήματος Καζούλη κτίστηκε το Νοσοκομείο ΚΑΤ. Κατά την περίοδο της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως φρουραρχείο των Ες Ες και μετά ως νοσοκομείο Γερμανών αξιωματικών. Αργότερα μετατράπηκε σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών και την περίοδο 1953-1955 έγινε κέντρο περίθαλψης των σεισμοπαθών του Ιονίου.
Το 1979 το οικόπεδο που το περιβάλλει χαρακτηρίστηκε ως «χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η έπαυλη ανακαινίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το διάστημα 1996-1998, αφού αγοράστηκε από το ΙΚΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου