Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!


Αυτές τις μέρες κληθήκαμε από την πολιτεία να μείνουμε σπίτι ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων.

 Το σπίτι που όλοι οι παρελθόντες λαοί θεωρούσαν ιερό.  Στην αρχαιότητα υπήρχε η θεά Εστία προστάτιδα του οίκου και της οικογενειακής ζωής. Στον οίκο η παρουσία της συμβολιζόταν με μια ιερή φωτιά που έκαιγε στο κέντρο του σπιτιού. Στους ναούς η φωτιά της θεάς Εστίας άναβε στο κέντρο του και θεωρείτο πως άναβε από τον Ήλιο.

Το σπίτι συνέχισε να θεωρείτο ιερό μέχρι τις μέρες μας καθώς συνδέθηκε με την οικογένεια και τους νόμιμους κληρονόμους.

Η ψυχανάλυση ταυτίζει το σπίτι με τον εαυτό γι' αυτό ο ανέστιος είναι ο άνθρωπος που δεν έχει εαυτό. Σήμερα που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μεταβάλει τη σχέση του με το σπίτι, στο οποίο δεν βρίσκει τον εαυτό του αλλά το θεωρεί ένα απλό πέρασμα από την καθημερινότητά του, ο εαυτός βρίσκεται κατακερματισμένος σε διάφορα οικήματα αναψυχής ή εργασίας. 

Η οδηγία μείνετε σπίτι φάνηκε σχεδόν επώδυνη για πολλούς συμπολίτες μας καθώς το σπίτι δεν θεωρείται εστία γαλήνης και αυτοπροστασίας, ούτε πηγή χαράς και επικοινωνίας. Η οδηγία αυτή μας έδειξε φανερά το κενό του εαυτού που λειψός παραπαίει σε διάφορες εστίες στις οποίες δεν μπορούμε να προσθέσουμε τον εαυτό μας χωρίς να τον χάσουμε. 

Πώς να ολοκληρώσεις τον εαυτό σου αν δεν τον βρίσκεις; Πώς να μείνεις σπίτι αφού το σπίτι σου και εσύ δεν ταυτίζεστε, δεν συμβιώνετε, δεν αγαπιέστε;

Μένουμε, λοιπόν, σπίτι και ξανακοιτάζουμε μέσα από τις γωνίες του τις δικές μας γωνίες, μέσα από το φως του το δικό μας φως, μέσα από την ομορφιά του τον ιδανικό μας εαυτό. 

Ας αδράξουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τη δική μας εστία ώστε πιο ολοκληρωμένοι ως άτομα και ως πολίτες να χαρούμε τη ζωή που περιέχει κινδύνους και απρόοπτα. Να χαρούμε ακόμη και μέσα στον κίνδυνο γιατί είμαστε άνθρωποι ολοκληρωμένοι και μπορούμε να κοιτάξουμε και τον διπλανό που μπορεί να μην έχει εστία. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ιερότητα στη ζωή μας και θα το κάνουμε μέσα από την αξιολόγηση της δυνατότητας να έχουμε σπίτι, εστία και να προσφέρουμε τη δυνατότητα ως πόλη να έχουν εστία όλοι οι συνάνθρωποί μας.

Μένουμε σπίτι γιατί αγαπάμε η ζωή, τον εαυτό μας και τον διπλανό μας!

Καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου