Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Προυσός: άνθρωποι και βιβλία



Το Ελληνικό Σχολείο Προυσού παρουσιάζει την έκθεση «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία, Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», από 6-17 Μαΐου στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ψυχικό 

- Το Ελληνικό Σχολείο Προυσού παρουσιάζει στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους την έκθεση «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία, Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη». Η πρώτη βιβλιοθήκη της περιοχής ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Προυσού κατά την προεπαναστατική περίοδο, διαμόρφωσε και ενίσχυσε μια κοινότητα-πρότυπο ως κέντρο παιδείας για 150 χρόνια. Στα τέλη του 19ου αιώνα βρήκε τη συνέχειά της μέσω της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης, κληροδότημα του βικτωριανού λογίου και ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη, με καταγωγή από τον Προυσό, και αργότερα τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, έργο του πρώτου διευθυντή σπουδών του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου των Αναβρύτων Γεωργίου Κυριαζή. 

Η έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο βιογραφικό αφήγημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτήν και αναδεικνύει ένα ψήγμα της σύγχρονης ιστορίας μέσα από επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία, έντυπα βιβλία αλλά και μία χειρόγραφη γραμματική της αρχαίας και νεώτερης ελληνικής γλώσσας του 1832, που ήρθε στην επιφάνεια κατά την έρευνα για την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης. Ένα ψηφιδωτό μέσα από τα αρχεία της Αγαθιδείου μαρτυρεί την αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης-κοινότητας διαχρονικά, όπου μέσω των βιβλίων ο Προυσός αυτοπροσδιορίζεται, αντανακλά μέρος της ταυτότητάς του, πλουτίζει, επεκτείνεται. Η έκθεση φιλοξενείται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. 
Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμο βιβλιοθήκη τον Αύγουστο του 2018. 
Info Εκθεση: «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία, Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη» Έρευνα-επιμέλεια: Λεωνή Π. Θανασούλα

Εγκαίνια: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 19.00 Διάρκεια: 6-17 Μαΐου 2019 

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κεντρική Υπηρεσία, Δάφνης 61, 154 52 Ψυχικό 

Ώρες επίσκεψης: Δευτ.-Παρασκ. 9.00-15.00
Τηλ. Γ.Α.Κ.: 210 6782278 

Ξεναγήσεις: Τετάρτη, 8 και 15 Μαΐου 11.30 Τηλ. για ξεναγήσεις: 6974803660 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου