Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τα Μουσεία Είμαστε Εμείς: Διευρύνοντας τον Ρόλο των Μουσείων και των Πολιτιστικών Οργανισμών στην Κοινωνία






Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς νέες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, οι πολιτιστικοί φορείς καλούνται να σκεφτούν ξανά τον ρόλο και την απήχησή τους στην κοινωνία. Μέσα από μια γνήσια ανάγκη να παράγουν κοινωνικό έργο και να απευθύνονται σε όλο και πιο ευρύ κοινό, επιλαμβάνονται θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η συμμετοχικότητα.

Προκύπτουν, έτσι, κάποια ερωτήματα: Τα μουσεία ορίζονται από τα αντικείμενα ή από τους ανθρώπους; Τα κέντρα παραστατικών τεχνών αποτελούν χώρους θεάτρου και χορού ή χώρους συμμετοχής στα κοινά; Ποια είναι τα στοιχεία που προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες στους επισκέπτες; Καθώς η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί επίμαχο ζήτημα, πώς μπορούν τα μουσεία να συνδεθούν περισσότερο με τις κοινότητές τους και να ανταποκριθούν σε δημογραφικές αλλαγές; Μπορούν οι πολιτιστικοί φορείς να γίνουν δυνάμεις κοινωνικής συνοχής; Εν τέλει, σε ποιον ανήκουν τα μουσεία;

Η 5η Ημερίδα για τα Μουσεία που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το British Council, εξετάζει τα παραπάνω ζητήματα. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες αλλαγής στην κοινωνία.


Η Karen Wong, Υποδιευθύντρια του New Museum της Νέας Υόρκης, μοιράστηκε μαζί μας το σκεπτικό του φεστιβάλ Ideas City, μιας συνεργατικής, κοινοτικής και δημιουργικής πλατφόρμας που επεκτείνει το μουσείο πέρα από τους τοίχους του και μέσα στον κοινωνικό ιστό. 
Η Anita Contini, Προγράμματα για τις Τέχνες, Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέδειξε τρόπους επικοινωνίας και προσέλκυσης κοινού στον ψηφιακό κόσμο. 
Η Esme Ward, Επικεφαλής Προγραμμάτων Κοινού στην πινακοθήκη Whitworth και το Μουσείο του Μάντσεστερ – βραβευμένο το 2015 ως Μουσείο της Χρονιάς από το Artfund στο Ηνωμένο Βασίλειο – αναφέρθηκε στην ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και ρίσκων με σκοπό να γίνει η κοινότητα μέρος της αποστολής του μουσείου. 


Στη συζήτηση συμμετείχαν στελέχη ελληνικών μουσείων και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων και δημιουργοί πολιτιστικών πρωτοβουλιών: 
Η Έλια Βλάχου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Υπεύθυνος Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς 
Η Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης, Δήμος Αθηναίων 
Η Μαρία-Θάλεια Καρρά, συνιδρύτρια της Locus Athens. 
Ο Πάνος Παπούλιας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Ο Φώτης Φλεβοτόμος, Εικαστικός-Μουσικός, Ειδικός Συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη 

O Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14 και ο Paul B. Preciado, Επιμελητής Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14 θα κάνουν τον τελικό απολογισμός της ημερίδας. 

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο καφέ, σε διάλογο με την έκθεση Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. 

Οι προεγγραφές έχουν κλείσει αλλά την ημέρα του συνεδρίου θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για νέες εγγραφές και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της ημερίδας σε οθόνη στο εστιατόριο του Μουσείου και μέσω live streaming με την ευγενή παραχώρηση της ΕΔΕΤ Α.Ε. 


Το συνέδριο μαγνητοσκοπήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και είναι διαθέσιμο στο blod.gr. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου