Θρ. Σταύρου |
Ο σκοπός του βιβλίου, όπως τον προσδιορίζει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, "είναι να διατυπώσει όσο μπορεί πιο απλά και πιο καθαρά, τους νόμους που βγαίνουν από την απροκατάληπτη εξέταση των νεοελληνικών μετρικών φαινομένων, να μιλήσει για τον χαρακτήρα των νεοελληνικών στίχων, όπως παρουσιάζονται διαμορφωμένοι στο λαϊκό τραγούδι και στην προσωπική ποίηση, και να τους ταξινομήσει με βάση τα κύρια χαρακτηριστικά τους, που είναι, πρώτο, ο ρυθμός και, δεύτερο, με σημασία μικρότερη, ο αριθμός των συλλαβών τους. Και έπειτα να δώσει στον αναγνώστη τις αναγκαίες πληροφορίες για την ομοιοκαταληξία, για τα στροφικά συστήματα και για τα ποιήματα που έχουν σταθερή μορφή".
Στην αρχή του βιβλίου δίνονται γενικές πληροφορίες για τα μέτρα, τη χασμωδία, την παρήχηση κτλ. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας πραγματεύεται κάθε είδος στίχου ξεχωριστά, αναλύει τα συστήματα ομοιοκαταληξίας και τα είδη των στροφών, πάντοτε μέσα από εκατοντάδες παραδείγματα παρμένα από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής ποίησης. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο που γράφτηκε για τη νεοελληνική μετρική, απαραίτητο βοήθημα για τον φιλόλογο αλλά και για τον καθένα που ασχολείται σοβαρά με την ποίηση.
Ο Θρ. Σταύρου υπήρξε στενός φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο κινείται σε τρεις αλληλένδετους δημιουργικούς χώρους: τη διδακτική πράξη, τη φιλολογική εκλαΐκευση και τη λογοτεχνική μετάφραση.
Δείγμα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου