Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ανρί-Λουίς Μπεργκσόν (18 Οκτωβρίου 1859 - 4 Ιανουαρίου 1941)


Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1859, έρχεται στη ζωή, ο Ανρί-Λουίς Μπεργκσόν (γαλλ.: Henri Bergson), ήταν Γάλλος φιλόσοφος.
Τα θέματα που θίγει ο Μπεργκσόν σχετίζονται με τον χρόνο και την ταυτότητα, την ελεύθερη θέληση, την αντίληψη, την αλλαγή, τη μνήμη, τη συνείδηση, τη γλώσσα, και τα όρια της λογικής. Το 1927 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Μπεργκσόν γεννήθηκε στην οδό Λαμαρτάν στο Παρίσι, κοντά στο Παλέ Γκαρνιέρ, την παλιά όπερα της πόλης, το 1859, έτος που δημοσιεύτηκε το έργο του Δαρβίνου Η καταγωγή των ειδών. Γόνος Πολωνο-εβραϊκής οικογένειας από την πλευρά του πατέρα του, και αγγλοϊρλανδικής από την πλευρά της μητέρας του, επίσης εβραϊκής καταγωγής, έζησε στο Λονδίνο τα πρώτα χρόνια της ζωής του και εξοικειώθηκε με την αγγλική γλώσσα χάρη στη μητέρα του. Πριν γίνει εννέα ετών, μετακόμισε με τους γονείς του στη Γαλλία.
Τα κυριότερα έργα του ήταν: το 1889, Χρόνος και Ελεύθερη Θέληση (Essai sur les donnees immediates de la conscience), το 1896 Ύλη και Μνήμη (Matiere et memoire), το 1907 Δημιουργική Εξέλιξη (L'Evolution
creatrice), και το 1932, Οι δύο πηγές της ηθικής και της θρησκείας (Les deux sources de la morale et de la religion).
Το 1900 έγινε καθηγητής στο Κολέγιο της Γαλλίας, αποκτώντας την Έδρα της Ελληνικής και Λατινικής Φιλοσοφίας , την οποία και διατήρησε έως το 1904. Στη συνέχεια αντικατέστησε τον Γκαμπριέλ Ταρντ στην έδρα της Σύγχρονης Φιλοσοφίας, έως το 1920.
Τα μαθήματά του συγκέντρωναν πλήθος φοιτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου