Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αθήνα: Η πόλη με τα πιο όμορφα κτήρια

Έκθεση φωτογραφίας Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Βίλλα Κλωναρίδη.


Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των κτηρίων που κτίστηκαν στην Αθήνα την περίοδο 1830-1940 και διατηρούνται σήμερα στα επτά διαμερίσματα του δήμου, το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Monumenta» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια. Ένα πρόγραμμα καταγραφής κτηρίων της περιόδου 1830 - 1940».
Η έκθεση - που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα -, θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα τελευταία τρία χρόνια η  αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου «Monumenta» (www.monumenta.org) πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.(www.SNF.org )

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» καταγράφηκαν πάνω από 10.000 κτήρια και συγκεντρώθηκαν προφορικές μαρτυρίες και παλιές φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης, της αρχιτεκτονικής της -αρχεία αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών ήρθαν για πρώτη φορά στο φως- αλλά και τη σπουδαιότητα της καταγραφής στην προστασία και τη διαχείριση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.


Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Λέλα Καραγιάννη.


Παρότι τα περισσότερα από τα κτήρια που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν είναι σε κακή κατάσταση συντήρησης, η ποιότητα του κτηριακού αποθέματος της περιόδου 1830-1940 αποτιμάται από ενδιαφέρουσα έως εξαιρετική, με πολλές εκπλήξεις και σημαντικά ευρήματα. Η λεγόμενη ανώνυμη συνοικιακή αρχιτεκτονική αποκαλύπτει, ύστερα από έρευνα και διασταύρωση στοιχείων, την εμπλοκή σημαντικών μηχανικών που έχτιζαν προπολεμικά στην Αθήνα. Μεγάλος αριθμός των διασωζόμενων κτηρίων ανήκουν στον Μεσοπόλεμο και, παρά τις αθρόες κατεδαφίσεις των τελευταίων δεκαετιών, πολλά κτήρια διασώθηκαν.



Αμπελόκηποι.


Ενδεικτικά, στο 5ο Διαμέρισμα (Αγ. Ελευθέριος, Άνω Πατήσια, Ριζούπολη), που έχει σχετικά χαμηλή πυκνότητα αξιόλογων κτηρίων, μετρήθηκαν 636 ενδιαφέροντα κτίσματα. Υπερπολλαπλάσιος είναι ο αριθμός σε πιο κεντρικές περιοχές.
Η καταγραφή των κτηρίων, που έγινε με επιστημονική μεθοδολογία και τη συνδρομή 300 εθελοντών, είναι το πρώτο στάδιο χαρτογράφησης και μια μοναδική ευκαιρία επαναξιολόγησης του κτηριακού δυναμικού. Ήδη, έχει ξεκινήσει η έρευνα για αντίστοιχη καταγραφή στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στο Κέντρο Επισκεπτών παρουσιάζει τη δουλειά που πραγματοποιήθηκε τα τρία αυτά χρόνια  από τη «Monumenta» με τη συνεργασία πολλών εθελοντών και φορέων της Αθήνας. Οι φωτογραφίες των καταγραφέων παρουσιάζουν κτήρια δημόσια και ιδιωτικά, ποικίλων χρήσεων, διαφόρων αρχιτεκτονικών τύπων αλλά και το ιστορικό και όλες τις πτυχές του προγράμματος καταγραφής που έγινε σε πολλές περιπτώσεις κομμάτι της ζωής των γειτονιών της Αθήνας. Για πρώτη φορά καταγράφεται και παρουσιάζεται το εύρος των τύπων των κτηρίων που ανεγέρθηκαν στην πρωτεύουσα σε διάστημα 110 ετών, αναδεικνύοντας τη μοναδική ομορφιά τους.
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση θα είναι καθημερινά ανοιχτή (πλην της Δευτέρας) από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.. Στα εγκαίνια, στις 17 Σεπτεμβρίου,  θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του από την αρχαιολόγο και συντονίστρια της «Monumenta», κα Ειρήνη Γρατσία. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καταγράφω ένα παλιό κτήριο ανακαλύπτω την ιστορία του» το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ..
Πληροφορίες
Τηλ. 210 8778396/8, visitorscenter@snfcc.org
Κέντρο Επισκεπτών - Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου