Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΑΡΛ ΠΕΡΡΩ - ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ

επιμέλεια άρθρου Νότα Χρυσίνα

Τα παραμύθια του Σαρλ Περρώ είχαν μεγάλη επιτυχία και μεγάλωσαν πολλές γενιές παιδιών μέχρι που εμφανίστηκε το μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και ένας νέος ήρωας, ο Χάρι Πότερ.
Ακόμη συγκινούνται οι μικροί με τις φανταστικές περιπέτειες, το άγγιγμα του ραβδιού που προκαλεί καταπληκτικές μεταμορφώσεις, τα φλογερά αισθήματα, τις μακρές διηγήσεις με ευτυχισμένο τέλος. Ένας θησαυρός που παραδίνεται απο γενιά σε γενιά.
Από την άλλη, τα περισσότερα παιδιά, μικρά και μεγάλα, γνωρίζουν τα μυθιστορήματα  "Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος", "Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά", "Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν"και πολλά άλλα. Αρκετές από τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ κατάφεραν και έγιναν και ταινία. 

Ο Περρώ συγκέντρωσε τα παραμύθια το 1697 ενώ η Ρόουλινγκ έγραψε και εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημα το 1997. 


Βιογραφικά στοιχεία ΣΑΡΛ ΠΕΡΡΩ 


Γιος δικηγόρου εν ενεργεία στο Παρίσι, καταγόμενου από την Τουραίνη, ο Charles Perrault, στερνοπαίδι μιας οικογένειας με εφτά παιδιά, γεννήθηκε το 1628. Ύστερα από κάποιες σπουδές στο κολέγιο του Μπωβέ -που τις διακόπτει πάνω σ' ένα πείσμα, αλλά που τις αναπληρώνει με ελεύθερη συστηματική καθημερινή εργασία για πολλά χρόνια μαζί μ' ένα συμμαθητή του-, αποκτά το 1651 στην Ορλεάνη πτυχίο Νομικής και εγγράφεται στο δικαστικό σύλλογο του Παρισιού. Δείχνοντας πρόωρη έφεση για τον στίχο, σε συνεργασία με τ' αδέλφια του, αρχίζει να εξιστορεί με διασκεδαστικό τρόπο την μυθική καταγωγή του μπουρλέσκ στο έργο του Τα Τείχη της Τροίας. Θα συνεχίσει με την ερωτική ποίηση και τον μανιερισμό, συνθέτοντας το Πορτρέτο της Ίριδας, τον Διάλογο του Έρωτα και της Φιλίας, τον Καθρέφτη ή Μεταμόρφωση του Orante και το Δικαστήριο του Έρωτα.

Το 1663 γίνεται ανώτερος υπάλληλος του υπουργού Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΔ΄ Κολμπέρ και αρχίζει έτσι την κοινωνική του άνοδο στα αξιώματα της αυλής, με απόγειο την είσοδό του, τον Δεκέμβριο του 1671, στη Γαλλική Ακαδημία των Γραμμάτων και των Τεχνών. Κατά πρόταση του θα υιοθετηθούν στην Ακαδημία διάφορες μεταρρυθμίσεις. Θα ασχοληθεί επίσης με τις Ακαδημίες της Ζωγραφικής και της Γλυπτικής, των Επιστημών και της Αρχτεκτονικής, συμμετέχει στις συζητήσεις για την σχεδιαζόμενη πρόσοψη του Λούβρου, μέχρι που να γίνει πρύτανης της Ακαδημίας με αυξημένα εισοδήματα, και μέχρι να καθαιρεθεί, με τον θάνατο του Κολμπέρ, από το αξίωμα του Επιθεωρητή των Κτιρίων, προς όφελος του αρχιτέκτονα Le Nτtre και του ζωγράφου Le Brun.
Σε ηλικία πενήντα πέντε χρονών βγαίνει στη σύνταξη, στο μεταξύ έχει παντρευτεί και αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Μετά το θάνατο της νεαρής συζύγου του αφιερώνεται στη θρησκευτική ποίηση, και το 1687 ρίχνεται με πάθος στην περίφημη διαμάχη των Αρχαίων και των Συγχρόνων, υπογραμμίζοντας την ανωτερότητα των Συγχρόνων, με το ποίημά του Ο αιώνας του Λουδοβίκου του Μεγάλου και με τους τέσσερις τόμους των Παραλληλισμών Αρχαίων και Συγχρόνων (1688-1697).
Μέσα απ' αυτόν τον αναβρασμό απορρέουν και τα πρώτα παραμύθια. Τα παραμύθια θεωρούνται τότε ως νέο λογοτεχνικό είδος με καινούργια φόρμα που η Αρχαιότητα δεν πρόσφερε κανένα ισοδύναμό της. 'Εμμετρες νουβέλες στην αρχή (Griselidis, 1691, Οι Γελοίες Ευχές, 1693, η Γαϊδουρόγουνα, 1694), αναζητώντας την έμπνευσή τους είτε σε αρχαίους μύθους και προοδευτικά στο φολκόρ -που οι ρίζες του χάνονται βαθιά στο χρόνο και στο χώρο-, κερδίζουν κοινό και επιτυχία και προετοιμάζουν τις Νεράιδες και τις Ιστορίες ή τα Παραμύθια του Παρελθόντος (τη συλλογή των οκτώ, γνωστών πια σε όλους, παραμυθιών σε πρόζα, στην οποία δεν περιλαμβανόταν στην πρώτη έκδοση του 1697 η έμμετρη Γαϊδουρόγουνα), που μεταφρασμένα διαδίδονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και κάνουν διάσημο τον συγγραφέα τους. Τον Perrault απασχόλησε, μέσα στο πνεύμα αυτής της ανερχόμενης αστικής τάξης στην οποία ανήκει, η επινόηση μιας λογοτεχνίας που δεν θέλει πια να προορίζεται κυρίως για τα παιδιά των βασιλιάδων -ας μην ξεχνάμε ότι τα νέα παραμύθια της Γαλάζιας Βιβλιοθήκης γεννιούνται στο παλάτι από τις πρώτες κυρίες της αριστοκρατίας-, τη θέλει για όλα τα παιδιά, αρχίζοντας απ' τα δικά του. 
Αφού έδωσε στο έργο του την αρχική ώθηση, εναποθέτει σε άλλους την φροντίδα να το συνεχίσουν, εκμεταλλευόμενοι ένα είδος που ξαφνικά έγινε δημοφιλέστατο ύστερα από την επιτυχία του δικού του βιβλίου. Ο Perrault μεταφράζει από τα λατινικά, μεταξύ άλλων τους εκατό μύθους του Faλrne, αποκτά το προνόμιο για μια έκδοση των Διαφόρων Έργων του, συντάσσει τα Απομνημονεύματά του, γράφει τη σάτιρα του Πλαστού ωραίου πνεύματος, την ίδια τη χρονιά του θανάτου του. Πέθανε στην κατοικία του, στις 15 προς 16 Μαΐου του 1703


Ιστορικό έκδοσης του Χάρι Πότερ 


Τα βιβλία έχουν αναγνώστες όλων των ηλικιών. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δήλωσε πως δεν είχε καμία ηλικιακή ομάδα στο νου της όταν ξεκίνησε να γράφει τον Χάρι Πότερ, οι εκδότες της όμως, αρχικά είχαν εστιάσει την πώληση των βιβλίων στο αναγνωστικό κοινό μεταξύ 8 και 15 ετών. Πρόσφατα τα βιβλία ξεκίνησαν να τυπώνονται σε δύο εκδόσεις, μία με το πρωτότυπο "παιδικό" εξώφυλλο, και μία με εξώφυλλο που στοχεύει σε αναγνωστικό κοινό μεγαλύτερων ηλικιών. Επιπλέον, καθώς η σειρά προχωρά, η γραφή της Ρόουλινγκ εξελίσσεται και το περιεχόμενο των βιβλίων ωριμάζει καθώς ο βασικός χαρακτήρας, ο Χάρι Πότερ, μεγαλώνει. Για παράδειγμα, σε μεταγενέστερα βιβλία, διαπραγματεύονται οι σχέσεις ως ζήτημα της ζωής ενός εφήβου. Έτσι, τo αναγνωστικό κοινό των βιβλίων μεγαλώνει σε ηλικία καθώς η σειρά προχωράει.

Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Bloomsbury Publishing Plc, μία σχετικά μικρή εκδοτική εταιρία, τον Ιούλιο του 1997. Η αρχική του επιτυχία βασίστηκε σε μερικές καλές κριτικές και σε "από στόμα σε στόμα διαφήμιση". Σε όλα τα πρώτα τρία βιβλία, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική ΛίθοςΟ Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά και Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, απονεμήθηκε το βραβείο Nestlé Smarties Book Prize για το αναγνωστικό κοινό ηλικίας μεταξύ 9 και 11 ετών. Μέχρι την έκδοση του τέταρτου βιβλίου Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς, το 2000, η σειρά είχε γίνει πολύ δημοφιλής και είχε αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα από τον τύπο, ασυνήθιστη για νέα βιβλία. Περίπου την ίδια εποχή η Warner Brothers ξεκίνησε να εργάζεται σε σειρά ταινιών που βασίζεται στα βιβλία. Το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη κοινοπραξία παραγωγής ταινιών ασχολήθηκε με τη σειρά, μεγιστοποίησε την αξία πώλησης των προϊόντων που σχετίζονταν με τον Χάρι Πότερ. Η πρώτη ταινία, κυκλοφόρησε το 2001 και συνοδεύτηκε από βιντεοπαιχνίδια και άλλα προϊόντα που φέρουν λογότυπα και αναγνωριστικά της.
Η προβολή και έμμεση διαφήμιση κλιμακώθηκε με την έκδοση των δύο επόμενων βιβλίων της σειράς Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα και Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, με μεσονύκτια πάρτυ έκδοσης σε εκατοντάδες βιβλιοπωλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ταυτόχρονες εκδηλώσεις πρώτης παρουσίασης σε περιοχές του αγγλόφωνου κόσμου και μαζικό ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που οδήγησαν σε πρωτοφανείς πωλήσεις για την πρώτη ημέρα έκδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και αλλού. Η σειρά είναι το ίδιο δημοφιλής στον μη-αγγλόφωνο κόσμο μέσω των μεταφράσεων της. Η επιθυμία ανάγνωσης των βιβλίων τη μέρα κυκλοφορίας τους έγινε τόσο μεγάλη από μερικούς αναγνώστες της σειράς, σε σημείο ώστε η αγγλική έκδοση του Τάγματος του Φοίνικα έγινε το πρώτο βιβλίο στα αγγλικά που έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων βιβλίων στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο βασικός χαρακτήρας Χάρι Πότερ, προέκυψε σαν ιδέα καθώς βρισκόταν σε ένα τρένο και ταξίδευε από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο το 1991. Τμήματα των βιβλίων λέγεται ότι έχουν γραφτεί σε καφέ στο Εδιμβούργο. Οι πωλήσεις από τα βιβλία, τα δικαιώματα από τις ταινίες και τα επίσημα προϊόντα, έχουν κάνει τη Ρόουλινγκ δισεκατομμυριούχο και τον 620ό πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο [1].
Κάθε βιβλίο καταγράφει περίπου έναν χρόνο της ζωής του Χάρι Πότερ στη Σχολή Χόγκουαρτς, όπου μαθαίνει τη χρήση μαγείας και την παρασκευή μαγικών φίλτρων. Ο Χάρι Πότερ επίσης αναγκάζεται να υπερπηδήσει εμπόδια — τόσο σε ζητήματα που αφορούν τις μαγικές ικανότητες, όσο σε κοινωνικά και συναισθηματικά ζητήματα — καθώς προχωρά από την εφηβεία στην ενηλικίωση.
Η Ρόουλινγκ ανακοίνωσε πως έχει σχεδιάσει την έκδοση εφτά βιβλίων, το καθένα εκ των οποίων θα είναι λίγο πιο "σκοτεινό" από το προηγούμενό του καθώς ο Χάρι Πότερ μεγαλώνει και το αντίπαλο δέος του, ο Βόλντεμορτ, αποκτά επιπλέον δυνάμεις. Μέχρι το 2005 έξι βιβλία είχαν εκδοθεί. Το έκτο, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, εκδόθηκε στην αγγλική του έκδοση στις 16 Ιουλίου του 2005 και στα ελληνικά στις 25 Νοεμβρίου του 2005. Το έβδομο, Harry Potter and the Deathly Hallows, εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου του2007 στην αγγλική γλώσσα, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου, με τον τίτλο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.


Βιβλιογραφία- Δικτυογραφία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου