Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Music Is






Η πέμπτη  βραδιά του κύκλου Μουσική και Ποίηση, την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών 


Γιώργος Ψάλτης - Γιώργος Παπουτσής
'Όλα αυτά που έγιναν'

Μουσική: Γιώργος Παπουτσής
Ποίηση: Γιώργος Κ. Ψάλτης 
Διαβάζει ο Στάθης Λιβαθινός
Τραγούδι: Χρυσάνθη Σπιτάδη
Βιολί: Αναστασία Μηλιώρη 
Πιάνο, κρουστά και ηλεκτροακουστικά: Γιώργος Παπουτσής

Βιογραφικά των συντελεστών

Γιώργος Παπουτσής

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Σπούδασε πιάνο με τη Λ.Βασιλειάδου και ανώτερα θεωρητικά με τον Ά.Μπαλτά. Από το 1999 έως το 2003 σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς με καθηγητές τους Gerd Kuhr και Georg Friedrich Haas. Το 2002 σπούδασε με τον Wolfgang Rihm και τον Sandeep Bhagwati (σύνθεση) και με τον Ulrich Michels (θεωρητικά και μουσική ανάλυση) στη Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης.
Στη συνέχεια σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης με καθηγητή τον Erich Urbanner (αποφοίτηση με τον τίτλο Magister Artium και μεταπτυχιακές σπουδές / Postgraduate), μουσικολογία στα πλαίσια της διδακτορικής του έρευνας με τον D.Torkewitz και είναι υποψήφιος διδάκτορας (υπό την επίβλεψη του καθ. Δ. Μαραγκόπουλου) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Συμμετείχε ενεργά σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καθηγητές τους J.Schroder, M.Lorchel, Γ. & Κ.Πολυζωίδου, I.Eftimov κ.α. (με υποτροφίες του κρατιδίου της Άνω Αυστρίας και του Πανεπιστημίου του Γκρατς), όπως και σε σεμινάρια σύνθεσης με καθηγητές τους Kalevi Aho, W.Rihm, Mathias Spahlinger. Συνθέσεις του για σόλο όργανα, σύνολα μουσικής δωματίου, ορχήστρα και οργανικά σύνολα έχουνε παρουσιαστεί στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, L’Anima String Quartet κ.α.) και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές (ηλεκτρονικής μουσικής/video, σύνθεση με χρήση πολυμέσων κτλ.) στην Αυστρία και στη Γερμανία.
Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και έχει συνεργαστεί ως επιμελητής με τις Αυστριακές Μουσικές Εκδόσεις “Universal” και “Musikverlag Wolfgang Kiess”. Δίδαξε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει διδάξει στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, Πιάνο, Θεωρητικά, Σύνθεση και σε σεμινάρια θεωρητικών μαθημάτων σε διάφορα ωδεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη. Διετέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου, διδάσκει στο Ωδείο Μουσικής Πράξης και στο Εθνικό Ωδείο της Σαντορίνης. Είναι συνιδρυτής του “Music is…” και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Ο Γιώργος K. Ψάλτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Το 2008 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του, «Επιστροφή στην ενιαία χώρα» (Εκδόσεις Ίκαρος), η οποία περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2009 του περιοδικού «Διαβάζω». Η δεύτερη, «Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος» (Ίκαρος), κυκλοφόρησε το 2011. Τον Ιούνιο 2014 εκδόθηκαν οι «Παναγιές Ελένες» (Ίκαρος).
Ποιήματα, μεταφράσεις ποιημάτων και κείμενά του δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες (Η Λέξη, Τα Ποιητικά, poema, Οδός Πανός κ.ά.). Παράλληλα, συμπράττει με καλλιτέχνες (συνθέτες, εικαστικούς, και χορογράφους) στη δημιουργία κοινών έργων: μεταξύ άλλων έγραψε το λιμπρέτο για το Λειτουργικό Δράμα «Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου» σε μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη (πρώτη παρουσίαση Μουσείο Μπενάκη 2012), το έργο «Boiling Spells» σε σύμπραξη με την εικαστικό Βένια Μπεχράκη, που περιλήφθηκε στην έκθεση «La Grece, IN & OUT» (Galerie Basia Embiricos, Παρίσι 2010) και κείμενα για το dance theater performance της Yelp Dance Company «Lebenswelt» (πρώτη παρουσίαση στο Junge Hunde Festival, 2010 Arhus - Δανία).
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.gpsaltis.gr.

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-1983). Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας (1984- 1990), απ' όπου αποφοίτησε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας για τη διπλωματική του παράσταση οι "Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν" στο Θέατρο Μαγιακόφσκι, το 1990. Την περίοδο 1991-1997 έπαιξε ως ηθοποιός στο Θέατρο Αμόρε, στο Θέατρο Εξαρχείων και στο Θέατρο Αθηνών. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου. Για τις σκηνοθετικές του δουλειές τιμήθηκε με το Βραβείο Φώτος Πολίτης (2001-2003). Δίδαξε το μάθημα της σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999). Έχει διδάξει υποκριτική και σκηνοθεσία στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ηθοποιών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης. Την περίοδο 2001-2007 ήταν Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου

Η Αναστασία Μηλιώρη είναι διπλωματούχος βιολιού (τάξη Δημήτρη Σέμση), κάτοχος μεταπτυχιακού στην παλαιά μουσική με κύριο αντικείμενο μπαρόκ βιολί (τάξη Anton Steck - Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Τρόσσινγκεν) και πτυχιούχος Αντίστιξης (τάξη Νίκου Παναγιωτάκη). Σπούδασε παράλληλα κλασικό τραγούδι με τους: Σταμάτη Μπερή (Εθνικό Ωδείο), Frederique Friess (Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Στουτγκάρδης) και Jan Van Elsacker (Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Τρόσσινγκεν). Είναιαπόφοιτος του τμήματος Μεσαιωνικής-Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Εχει συμπράξει και συμπράττει με ορχήστρες δωματίου και μπαρόκ ορχήστρες στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπως : ensemble B-A-C-H Stuttgart , Collegium Musicum Stuttgart, Cappella Principale, European Union Baroque Orchestra (υπό τη διεύθυνση του Lars Ulrik Mortensen), Bern Consort (υπό τη διεύθυνση του J örg Ritter), Ορχήστρα Πατρών (υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ηχογραφήσεις για την MDG), Parlement de Musique (υπό τη διεύθυνση του Martin Gester), Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων της Unesco “Jeunesse Musicale” (υπό τη διεύθυνση του Josep Vicent). Είναι μέλος του κουιντέτου εγχόρδων 'Arco Continuo' με έδρα την Αθήνα. Διοργανώνει και πραγματοποιεί μπαρόκ συναυλίες με όργανα εποχής, ερμηνεύοντας έργα ρεπερτορίου.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο διεθνές Φεστιβάλ της Αίγινας, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στον Άγιο Παύλο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην αίθουσα φιλολογικού συλλόγου Παρνασσού, στο Μέγαρο Υπατίας, στην Ελληνομερικάνικη Ένωση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο μουσείο Αβέρωφ, κ.α. Διδάσκει: βιολί, μπαρόκ βιολί και μουσική δωματίου σε ωδεία, καθώς και σε θερινά σεμινάρια στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου