Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

"Το Βυζάντιο και η ανατολική Κεντρική Ευρώπη: Νέα κέντρα στην περιφέρεια του βυζαντινού κόσμου" στις Μορφωτικές Εκδηλώσεις του ΕΙΕ

26/02/2015
Τον Δ' κύκλο Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) "Επιστήμης Κοινωνία", με θέμα "Το Βυζάντιο και η ανατολική Κεντρική Ευρώπη: Νέα κέντρα στην περιφέρεια του βυζαντινού κόσμου" διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ)/Τομέας Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ. Επιστημονικός υπεύθυνος του κύκλου είναι ο Γιώργος Καρδαράς, Κύριος Ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ. Ο κύκλος περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη του Μαρτίου 2015 (3, 10, 17, 24 & 31/03/2015), στο Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" (ΕΙΕ), στις 19:00.Μετά τις σημαντικές δημογραφικές και πολιτισμικές μεταβολές κατά τη μετανάστευση των λαών, η ανατολική Κεντρική Ευρώπη αναδείχθηκε στους Μέσους Χρόνους ως χώρος ανάπτυξης νέων περιφερειακών κέντρων. Η ηγεμονία της Μεγάλης Μοραβίας, το ουγγρικό βασίλειο των Αρπαδιδών, το τσεχικό των Πρεμυσλιδών και το πολωνικό των Πιάστ αποτέλεσαν τα σημαντικότερα από αυτά με τα οποία η Κωνσταντινούπολη ανέπτυξε πολιτικές και πολιτισμικές επαφές.
Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία'', επί σειρά ετών, διοργανώνεται με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Oι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ. 210.7273.516 & 700, e-mail: mkont @eie.gr, καθώς και στον δικτυακό τόπο http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου