Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εμείς και τα όνειρα

Η  Παλαιά  Διαθήκη

Η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη όνειρα, ίσως τα πιο παλιά όνειρα που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι όπως είναι το όνειρο του Δανιήλ και του Ιακώβ, του Ναβουχοδονόσορα και του Σολομώντα
Παρά τις θρησκευτικές διαφορές, ελάχιστες ήσαν οι ανομοιότητες ανάμεσα στις ιουδαϊκές ερμηνείες των ονείρων που έστελνε στους ανθρώπους ο Θεός τους και σ’ εκείνα που έστελναν οι πολυποίκιλοι θεοί άλλων θρησκειών.
 Ο προφήτης Μωάμεθ πίστευε ότι τα όνειρα είχαν εξαιρετική σημασία και ξεκινούσε την κάθε μέρα ρωτώντας τους πιστούς του τι είχαν ονειρευτεί και λέγοντας τους το δικό του.
 Οι Αρχαίοι Έλληνες με το πάθος τους για την εκλογίκευση της γνώσης, χρησιμοποίησαν θεωρίες ονείρων από την Αίγυπτο, Ασσυρία, Ιουδαία, Βαβυλώνα, και Περσία. Η ερμηνεία τους των ονειρικών συμβόλων διέφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό: π.χ., ενώ οι Έλληνες πίστευαν ότι το όνειρο ενός φιδιού σήμαινε αρρώστια και έχθρα, οι Ασσύριοι πίστευαν πως το να πιάσεις ένα φίδι σήμαινε πως θα λάβαινες τη  ειδική προστασία ενός αγγέλου. 
Οι Εβραίοι πίστευαν πως το δάγκωμα ενός φιδιού στο όνειρο σήμαινε διπλασιασμό του εισοδήματος, ενώ για έναν Αιγύπτιο, το φίδι, σ’ ένα όνειρο σήμαινε τη διευθέτηση μιας έριδας. Αυτές οι πεποιθήσεις απηχούνται ακόμα και σήμερα στα επωνομαζόμενα βιβλία ονείρων, ή ονειροκρίτες που υποδηλώνουν πως αν ονειρευτείς ας πούμε ένα μαύρο πουλί, αυτό είναι προμήνυμα κακού. Οι Έλληνες πίστευαν και αυτοί ότι τα όνειρα είναι θεϊκά μηνύματα. 
Ο Όμηρος καταγράφει ονειρικά μηνύματα από τον Δία, σταλμένα στον άνθρωπο μεσ’ από ένα κέρας όπως και πλαστά μηνύματα που έβγαιναν μέσ’ από ελεφαντοκόκαλο.
 Ο Ηρόδοτος αναφέρει μερικά περιβόητα όνειρα, μέσα σ’ αυτά και το όνειρο που έπεισε τον Ξέρξη να ξεκινήσει μια καταστροφική όπως αποδείχτηκε εκστρατεία στην Ελλάδα. Και οι Δελφοί πνευματικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, ήταν ξακουστό για τις αμφίσημες ερμηνείες του. 
Πάμπολλοι ιεροί τόποι εχρησιμοποιούντο για την επώαση ονείρων: οι επισκέπτες έπαιρναν ναρκωτικές ουσίες και βότανα για να προκαλέσουν ύπνο και θεωρούσαν τα όνειρα που έβλεπαν ως σημαδιακές προφητείες με ιδιαίτερη αναφορά στις αρρώστιες και στα βάσανα. Ο Ασκληπιός θεός της ιατρικής ήταν η προστατευτική θεότητα για 300 και παραπάνω ναούς επωάσεως ονείρων από την πρώτη χιλιετηρίδα π.χ. και έπειτα και ο ναός της Επιδαύρου στην Ελλάδα ήταν σε χρήση για πολλές εκατοντάδες χρόνια. Στην εποχή μας, έχουμε μιαν ακόμα προβλεπτική του μέλλοντος: οι ψυχίατροι του εικοστού αιώνα ενθαρρύνουν τους ασθενείς να θυμηθούν τα όνειρα τους όχι για λόγους προφητικής αποκάλυψης, ή σωματικής ιάσεως, ασφαλώς αλλά για λόγους αυτό-αποκάλυψης και αυτό- βοήθειας. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να σας δώσει τη δυνατότητα να θυμόσαστε τα όνειρα σας, να τα καταγράφετε και να τα ερμηνεύετε, με την πεποίθηση πως θα σας βοηθούν όταν είστε ξυπνητοί. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου