Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο.

Μόνιμη πτέρυγα των πολιτισμών του Αιγαίου της εποχής του Χαλκού στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο.

Πηγή

  

   Της Μαρίας Βουτσινά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο γνωστού ωςROM, το ίδρυμα αυτό έχει νέα μόνιμη πτέρυγα στις εγκαταστάσεις του αφιερωμένη στην εποχή του χαλκού στο Αιγαίο. Η νέα πτέρυγα βρίσκεται στο τρίτο όροφο του συγκροτήματος γνωστού ως “PhilosophersWalk” άνοικξε για το κοινό το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2005. Οι επισκέπτες της νέας πτέρυγας  έχουν τη δυνατότητα εμπειρίας των διαφορετικών πολιτισμών οι οποίοι με τις εκατονταετηρίδες δημιούργησαν την σύγχρονη Ελλάδα. Η νέα πτέρυγα  παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο της περισσότερα από τριακόσια εκθέματα κυρίως έργα τέχνης, η δε πτέρυγα διερευνά την άνοδο καθώς επίσης και την περίεργη και αινιγματική πτώση των κατά εποχές πλούσιων πολιτισμών της περιοχής του Αιγαίου, εκείνον των Κυκλάδων, της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, από το 3000 έως το 1100 π.χ.
Σχολιάζοντας τη νέα πτέρυγα ο γενικός διευθυντής του Μουσείου WilliamThorsell, δήλωσε ότι η πτέρυγα του Μουσείου η αφιερωμένη στον Ελληνικό πολιτισμό, πάντοτε αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών του Μουσείου, τώρα δε με τη δημιουργία της μόνιμης πτέρυγας του Αιγαίου της εποχής του χαλκού, οι επισκέπτες ενημερώνονται γύρω από τους πρώτους πολιτισμούς οι οποίοι βοήθησαν να διαπλασθεί η σύγχρονη Ελλάδα.
Το Αιγαίο την εποχή του χαλκού είναι μια ιδιάζουσα περίοδος κατά το διάστημα της οποίας άνθισαν όχι ένας αλλά ένας μεγάλος αριθμός πολιτισμών σε διαφορετικές περιόδους, οι οποίες κάλυψαν ένα διάστημα δύο χιλιάδων χρόνων ιστορίας. Κάθε πολιτισμός- Κυκλαδικός, Μινωικός, και Μυκηναϊκός- βρέθηκε στο επίκεντρο της ιστορίας σε διαφορετικές εποχές της περιόδου του χαλκού. Την εποχή εκείνη είχε εφαρμοσθεί ένα εντυπωσιακό εμπορικό σύστημα το οποίο αγκάλιαζε τις χώρες του ανατολικού Αιγαίου κατά την διάρκεια της εποχής του χαλκού, με τη Κύπρο ως κύριο προμηθευτή χαλκού των πολιτισμών του Αιγαίου.
“Η νέα πτέρυγα του Μουσείου η σχετική με την εποχή του χαλκού προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν και γνωρίσουν τα τόσο σπουδαία εκθέματα των Κυκλαδικού, Μινωικού, και Μυκηναϊκού πολιτισμών για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια”, σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο των Έλληνο-Ρωμαϊκών εκθεμάτων  στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, Paul Denis, ο οποίος εκφράζοντας τα αισθήματα του πρόσθεσε “αισθανόμαστε υπόχρεοι για τη γενναία βοήθεια  της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ελληνικών κοινοτήτων του Καναδά για την δημιουργία αυτού του νέου χώρου και τη διάθεσή του στο κοινό.”
Η πτέρυγα παρουσιάζει έναν μεγάλο αριθμό μαρμάρινων δοχείων καθώς επίσης και μικρά ανθρώπινα αγαλματίδια από το πολιτισμό των Κυκλάδων βόρεια της Κρήτης.

Η πτέρυγα του Μινωικού πολιτισμού διακρίνεται από μια μεγάλη σαρκοφάγο και μια υπέροχη συλλογή από βάζα. Σχετικά με τη παρουσία της ηπειρωτικής Ελλάδας κάνει την εμφάνιση του ο Μυκηναϊκός πολιτισμός  , ο οποίος εμφανίσθηκε γύρω στα 1600 προ Χριστού. Η τέχνη αυτού του πολιτισμού διακρίνεται για τη μεγάλη επίπτωση που είχε πάνω του ο πολιτισμός της Κρήτης, εκπροσωπείται δε με έναν αριθμό από αμφορείς υψηλής τέχνης και ένα κολιέ από γυαλί.

                        Νέα πτέρυγα της Αρχαίας Κύπρου.


Την ίδια ακριβώς ημερομηνία της 5ης του Νοέμβρη, 2005,  το Μουσείο εκαινίασε και την μόνιμη πτέρυγα εκθεμάτων  της Αρχαίας Κύπρου η οποία πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του πολιτιστικού ιδρύματος A.G.Leventis.
Από την ημέρα αυτή οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη πλούσια ιστορία της Κύπρου, του νησιού με την τόσο στρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίκεντρο των εκθεμάτων της πτέρυγας αποτελεί η τέχνη που έχει αναπτυχθεί στη Κύπρο μεταξύ της εποχής του Χαλκού και της Ελληνιστικής,( από το 2200 μέχρι και το 30 προ Χριστού). Περισσότερα δε από 300 αντικείμενα τέχνης από την πλούσια συλλογή του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο τη σχετική με τη Κύπρο,  παρουσιάζονται στους επισκέπτες στον θαυμάσιο χώρο των 1500 τετραγωνικών ποδιών, επίσης στο τρίτο όροφο της οικοδομικής πτέρυγας του “περιπάτου των φιλοσόφων”.
Η νέα πτέρυγα αφιερωμένη στην Κυπριακή αρχαιότητα,  αποτελούσε για χρόνια,  απλώς ένα όνειρο για το Μουσείο, λέει ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού William Thorsell, χάρις στην γενναιοδωρία του πολιτιστικού οργανισμού A.GLeventis Foundation, και του πρώην προέδρου του Κωνσταντίνου Λεβέντη, αυτό το όνειρο τελικά πραγματοποιήθηκε.
Στη Κυπριακή τέχνη συναντά κανείς τις επιρροές των γύρω πολιτισμών , καθώς το νησί με τη πλούσια παραγωγή χαλκού, συχνά υπήρξε το κέντρο επιδρομών όλων των γειτονικών λαών και ποιό συγκεκριμένα των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων , των Περσών και των Ρωμαίων. Η πολύ-πολιτιστική αυτή επιρροή η οποία δημιουργήθηκε με το εμπόριο ή και τις κατακτήσεις, γίνεται αντιληπτή από την αρχαία Κυπριακή τέχνη.
Το μεγαλείο αυτού του πολιτισμού αναλύεται στους επισκέπτες της πτέρυγας καθώς το Μουσείο διοργανώνει  ειδικό συμπόσιο  με θέμα τους πολιτισμούς του Αιγαίου και της Κύπρου.
Το συμπόσιο περιλαμβάνει ακαδημαϊκές ομιλίες. Το συμπόσιο διοργανώνουν η Ελληνική Κυβέρνηση, οι Ελληνικές Κοινότητες του Καναδά και το πολιτιστικό ίδρυμα A.G.Leventis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου