Σάββατο 19 Απριλίου 2014

[Istoria Candiana»]-«Ἱστορία τῆς Κρήτης»

Η Πνευματική ζωή στον Χάνδακα από το έργο του Ανδρέα Κορνάρου "Istoria Candiana"

Φωτογραφία από:www.agiasofia.com

Ο Ανδρέας Κορνάρος, δευτερότοκος γιος του  Ιακώβου και μεγαλύτερος αδερφός του Βιντσέντζου Κορνάρου, του ποιητή του "Ερωτόκριτου", γεννήθηκε το 1548 στη Τραπαζόνυα της Σητείας και πέθανε στα τέλη του 1616 στον Χάνδακα. Τα χρόνια αυτά συμπίπτουν με την ύστερη Αναγέννηση, και τη λαμπρότερη ακμή της λογοτεχνίας στην Κρήτη.
Ο Ανδρέας Κορνάρος υπήρξε μία από τις διαπρεπέστερες μορφές της άνθησης αυτής καθώς συνέβαλε στη διαμόρφωση των συνθηκών  μέσα στις οποίες προωθήθηκαν οι καλές τέχνες και τα γράμματα.
Ήταν ο ιδρυτής της ακαδημίας των Stravaganti, ενός κύκλου λογίων που έδρασε στον Χάνδακα το 1590 και εργάστηκε για τη σύνδεση του ιταλικού πολιτισμού της εποχής του με τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου του. Για τον σκοπό αυτό έφερε σε επαφή ιταλούς και κρητικούς διανοούμενους.
Συνέγραψε πλούσιο έργο και είναι ο συγγραφέας μιας ογκώδους "Ιστορίας της Κρήτης" [Istoria Candiana»] έργο που στο σύνολό του παραμένει ανέκδοτο.
Το έργο πραγματεύεται την ιστορία της Κρήτης από τους μυθικούς και τους αρχαίους  χρόνους έως και τις αρχές του 17ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου